Pe glob există și oameni fericiți și mai ales liniștiți. Se întâmplă în Italia. Aici o localitate, aflată într-o regiune puternic lovită de pandemie, nu a existat nici măcar o suspiciune de infectare cu COVID-19. Frica de virus s-a putut vedea doar la televizor.

Virusul care a cuprins regiunea Umbria nu a reușit să urce pe străzile întortocheate care duc la cel mai mic oraș, Poggiodomo, relatează La Repubblica. 

Micul orășel se află la o mie de metri deasupra nivelului mării și are doar 96 de locuitori. Acesta nu a înregistrat cazuri de COVID.

„Aici am văzut COVID-19 doar la televizor. Nu am avut nici măcar vreo suspiciune de contagiune”, spune primarul Emilio Angelosanti. Edilul este în fruntea localității de doi ani.

„În prima fază a pandemiei am insistat mult asupra regulilor de protecție, am distribuit măști, iar acum populația este vaccinată în proporție de 40%”, spune edilul.

Singura victimă COVID trăia la Roma

În rest, a funcționat izolarea. Poggiodomo are un singur student navetist, nu are magazine, ci vânzători ambulanți care ajung în sat de două ori pe săptămână. Până și primarul face naveta în alte localități pentru medicamente și ziare.

Singurul originar din Poggiodomo victimă a COVID-19 a murit la 99 de ani. Agnese era cea mai vârstnică localnică, însă nu mai stătea în Poggiodomo. Se întorcea aici doar vara și în rest trăia la Roma.

Localitatea speră acum la redeschidere și se concentrează pe turism. Vara trecută a fost plină de turiști. În pensiune locurile sunt deja ocupate în totalitate și, spune primarul, există multe cereri pentru sezonul de vară.

„Cei care vin la noi caută un contact extrem cu natura. E mai ușor să întâlnești căprioare și vulturi aici decât COVID-19”, adaugă primarul.

„Distanțare pentru a ne proteja de COVID? Aici am suferit întotdeauna de distanțare”, spune și Bruno Saveri. El ocupă funcția de consilier local și este un fost profesor de inginerie electrică.