Chiar dacă are rate de creştere cu două cifre, economia Chinei are probleme structurale grave: este dirijată de stat, sufocată de birocraţie şi corupţie, neprietenoasă cu investitorii străini şi indiferentă la regulile pieţei

China se află pe locul 135 din 183 de ţări din perspectiva libertăţii economiei, potrivit raportului 2011 Index of Economic Freedom, realizat de Wall Street Journal şi The Heritage Foundation. În acelaşi clasament, România ocupă locul 63.

Chinezii sunt recunoscuți în lume ca fiind un popor sărac, în ciuda faptului că țara lor va ajunge în viitorul mai mult sau mai puțin apropiat cea mai mare economie din lume.

O analiză din The Economist pe valoarea PIB-ului pe cap de locuitor, arată că cei mai săraci chinezi sunt în provincia Guizhou, unde PIB-ul pe cap de locuitor este de aproximativ 3.400 de dolari, aceeași valoare pe care o are India.

Cu toate acestea, există o province chineză care are un PIB pe cap de locuitor mai mare decât Elveția. Este vorba despre Macau, unde indicele de care vorbim se ridică la valoarea de 72.100 de dolari. elveția are, conform datelor FMI, un PIB pe cap de locuitor de aproximativ 65.000 de dolari.

Nici Hong Kong nu stă foarte rău. Aici vorbim despre un PIB de 45.580 de dolari pe cap de locuitori, echivalentul Canadei sau al Statelor Unite ale Americii.

O altă concluzie interesantă a analizei The Economist este că provincia cu cele mai mari exporturi în 2009 a fost Guangdong, cu exporturi de peste 300 de miliarde de dolari, de aproape 10 ori mai mari decât a avut toată țara noastră în 2009.

Această provincie deține și cea mai mare populație din China, precum și cel mai mare Produs Intern Brut. Aici trăiesc aproape 100 de milioane de chinezi, iar PIB-ul este de 665 de miliarde de dolari.