Dacă în anii trecuți răspundea cu plăcere la întrebările venite din partea redactorilor Top 300, în 2010 Irinel Columbeanu a refuzat categoric să discute despre evoluțiile afacerilor sale. Probabil pentru că a avut parte mai mult de pierderi, cu excepția a două companii, care au ieșit în profit.
Cea mai mare parte a capitalului său era reprezentată de fabrica de ciment din Gorj şi de 50 hectare de teren, pe care le-a achiziţionat în 2004 şi pe care intenţiona să construiască un ansamblu rezidenţial. Când au fost cumpărate, terenurile din Ciolpani valorau în jur de 2 euro mp. Dacă, la un moment dat, valoarea se triplase, acum aceasta a coborât la un nivel între 1,5 și 2 euro/mp.
Omul de afaceri a folosit terenul drept gaj pentru a obţine un împrumut de 5,6 milioane euro, cu scadenţa în 2012. Cu acești bani, el a deschis fabrica de columbeanit de la Târgu Cărbuneşti, actuala Turbocim SRL. Printre acţionari s-au numărat întreprinderile T.E.T. Group S.R.L., Promotion Group Internaţional SRL, Techno Consult Romania SRL, aparţinând familiei Columbeanu, şi Molyvi Holdings LTD. De administrare s-a ocupat Ion Columbeanu, tatăl antreprenorului.
Afacerea nu a avut nici pe departe succesul sperat, în principal din cauza crizei economice, care a dus la stagnarea investiţiilor în construcţii. În 2008, fabrica a avut o cifră de afaceri de 3,2 milioane de euro, pierderi de 5,3 milioane euro şi datorii de 29 milioane euro. În primăvara lui 2009, angajaţii au fost trimişi în şomaj, după ce luni de zile nu și-au primit salariile. Parcă pentru a pune capac situației, unul dintre creditorii fabricii a solicitat în instanţă falimentul Turbocim SRL.
Irinel Columbeanu mai deţine un pachet de 0,85% la Alcatel, prin intermediul companiei Promotion Group International SRL, care a înregistrat, în 2009, pierderi de 10.000 lei şi datorii de 940.000 lei. T.E.T. Group SRL, firmă de consultanţă, a cumulat pierderi de 250.000 lei. Monica Columbeanu SRL, firma prin care soţia omului de afaceri încasează onorariile din prezentările de modă şi emisiunile TV, a înregistrat pierderi de 90.000 lei.
Dintre afacerile sale, singurele care au prosperat în 2009 au fost cele din domeniul consultanţei. Columbeanu a câştigat peste 470.000 lei prin firmele Amikovision SRL şi Techno Konsult Romania SRL. Prima şi-a dublat profitul, iar cealaltă a generat câştiguri nete de 360.000 lei.