Cel mai friguros sat de pe Pământ, cunoscut sub numele de “Polul frigului”, este Oymyakon din Rusia, unde s-a înregistrat cea mai scăzută temperatura din lume, de minus 72 grade Celsius.

Oymyakon este un sat din Rusia, situat de-a lungul râului Indighirka, la câteva sute de kilometri de Cercul Polar. Aici, iarna, temperatura ajunge la aproximativ -60 de grade Celsius. Cea mai scăzută temperatură a fost înregistrată în luna februarie 1933, când termometrele arătau -72 de grade.

Aici nu creşte nimic, iar oamenii mănâncă doar carne de ren şi de cal. Există un singur magazin pentru necesităţile locuitorilor, care sunt crescători de reni, vânători şi pescari. Este greu de crezut că cineva locuieşte într-un asemenea loc, dar Oymyakon are 500 de rezidenţi. Aceştia se află la două zile de mers cu maşina de cel mai apropiat oraş, Yakutsk.

 

Pentru a supravieţui într-un asemenea loc, oamenii s-au adaptat. Maşinile sunt ţinute în garaje încălzite, iar dacă sunt lăsate afară motorul merge încontinuu. Şcoala se închide doar atunci când temperatura scade sub minus 52 de grade Celsius. Telefoanele mobile nu funcţionează, iar unele case mai dispun de toalete exterioare.  În mod ironic, numele localităţii se traduce prin “Apa care nu îngheaţă”.