"În viitor vom îmbunătăţi managementul datoriei publice, printr-o serie de politici inovatoare, printre care susţinerea titlurilor de stat de tip benchmark lichide, refinanţarea certificatelor de trezorerie şi titlurilor de stat în euro, folosirea derivativelor financiare şi operaţiuni pe piaţa secundară a titlurilor de stat şi va fi modificată legislaţia pentru a permite astfel de operaţiuni", a declarat marţi ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

El a punctat câteva dintre avantajele obţinute de România în ceea ce priveşte finanţarea datoriei publice. Astfel, necesarul de finanţare publică al României este în scădere în acest an cu zece miliarde de lei faţă de anul trecut, urmând să scadă cu încă 14 miliarde lei în 2015, pe de o parte prin reducerea deficitului bugetar continuată în 2013 şi care se va observa şi în acest an, iar pe de altă parte prin costurile mai reduse şi extinderea maturităţii de finanţare a datoriei guvernamentale.

"Riscul de refinanţare este în scădere. Este foarte important acest lucru, mai ales în contextul unui şoc extern aşa cum vedem în zilele acestea că poate apărea. Riscul de refinanţare trebuie redus prin creşterea maturităţii. În ultimul an am crescut maturitatea medie cu jumătate de an, de la 3,9 la 4,4 ani a datoriei publice, pe datoria externă avem chiar 5,5 ani peste maturitatea medie. De asemenea, trebuie să ai o pondere cât mai mică a datoriei care-ţi vine la scadenţă în următoarele 12 luni şi această pondere a scăzut de la 24% la 19% şi ţintim să meargă către 10% în următorii ani", a menţionat Voinea.

Totodată, gradul de lichiditate a titlurilor de stat pe piaţa internă s-a dublat în ultimul an, de la 26% la aproape 59%, fapt care se traduce printr-un indicator al încrederii în economia românească, "în faptul că aceste titluri circulă, sunt lichide", potrivit sursei citate. Guvernul analizează oportunitatea unei linii de finanţare a deficitului bugetar de la Banca Mondială în anii următori, după model polonez, după ce anul trecut România a tras 700 milioane de euro din împrumutul de la instituţia financiară pentru finanţarea deficitului.

Sursa: mediafax.ro