"Sovieticii le-au introdus după al doilea război mondial în România. Ceauşescu le-a desfiinţat pentru că era distanţa mare între primul nivel al sistemului administrativ şi cetăţeni. În ce priveşte relaţia cu CE şi aşa-zisa miză a fondurilor europene, 10 miliarde euro, bani pe care am putea să-i pierdem, nu-i adevărat. Actualele regiuni de dezvoltare în actualul desen şi în actuala formă de funcţionare au arătat că POR, singurul program unde sunt implicate autorităţile locale, este la un nivel de contractare la ora asta de 65%, urmând ca până la finele anului să fie de 100%. Gradul de absorbţie prăbuşit este la ministere. În ce priveşte… apar situaţii de CJ-uri care au proiecte în derulare. Când dispare această instituţie există riscul ca programul respectiv să se blocheze. Nu ştiu dacă poţi la CE să mergi să spui că e alt contractant. În negocierile care s-au purtat cu UE în Capitolul 21, România şi-a luat angajament că va păstra actuala împărţire administrativ-teritorială până în 2013 şi în paralel, în această perioadă, să gândească o nouă formă de împărţire administrativ-teritorială, o nouă formă a regiunilor administrative sau nu," a explicat oficialul PSD. 
Președintele Traian Băsescu a declarat la deschiderea ședinței de guvern de astăzi că este de acord cu o reorganizare teritorială care să cuprindă opt județe, care să se suprapună actualelor regiuni de dezvoltare convenite cu UE.
Șeful statului a cerut Guvernului să analizeze reorganizarea administrativă a ţării prin împărţirea teritoriului în opt judeţe mari sau șapte județe plus Capitala.
Astfel, președintele a spus miniștrilor că va susține orice propunere de reorganizare administrativă care propune înlocuirea celor 41 judeţe fie cu opt judeţe, fie cu șapte  judeţe şi municipiul Bucureşti alături de județul Ilfov. ”Susțin orice propunere privind reorganizarea teritorială în opt județe care să se suprapună pe actualele regiuni de dezvoltare”, a spus Băsescu.