Ministrul adjunct al Energiei, Romas Svedas, a anunţat că oferta prezentată de GE-Hitachi Nuclear Energy a devansat-o pe cea venită de la Westinghouse. Romas Svedas a precizat că negocierile cu GE-Hitachi cu privire la preţul şi celelalte detalii ale contractului vor demara imediat, speranţa autorităţilor de la Vilnius fiind să semneze un contract final până la încheierea acestui an. Lituania vrea ca viitoarea centrală nucleară să demareze producţia de energie electrică până în anul 2020.

De asemenea, Romas Svedas a informat că negociatorii lituanieni vor încerca să convingă GE-Hitachi să-şi asume o participaţie de 51% la acest proiect, urmând ca restul de 49% să fie împărţit între Lituania şi potenţialii investitori din Estonia, Letonia şi Polonia.

Lituania, împreună cu partenerii săi Polonia, Letonia şi Estonia, intenţionează de mai mulţi ani să construiască o nouă centrală nucleară care ar urma să o înlocuiască pe cea de la Ignalina, de acelaşi tip cu cea de la Cernobâl, care a fost oprită la data de 31 decembrie 2009, în conformitate cu acordul convenit cu Uniunea Europeană.
SURSA: Agerpres