Atenție mare când plecați în vacanță! Din cauza numărului mare de infectări, românii au INTERZIS în mai multe state europene.

Primul stat unde românii nu pot călători este AUSTRIA. Aici, începând cu data de 16 iulie sunt suspendate cursele aeriene regulate directe din mai multe state, printre care se numără și România. Noile reglementări sunt valabile până la data de 31 iulie 2020. Începând cu data de 9 iulie, toți cetățenii care călătoresc din România cu destinație finală Austria vor putea intra în Austria doar dacă prezintă un certificat medical (în limba engleză sau germană) de test negativ pentru SARS-CoV-2 (PCR, RT), nu mai vechi de 4 zile. În absența acestui certificat, cetățenii care călătoresc din România cu destinație finală Austria vor trebui să intre în autoizolare pentru o perioadă de 14 zile, imediat după intrarea în Austria. În cazul în care nu este respectată măsura autoizolării, amenda poate ajunge până la 1.450 de euro. De asemenea, există posibilitatea ca această categorie de cetățeni să fie testați la intrarea în Austria iar în cazul unui test negativ nefiind necesară măsura autoizolării.

În BELGIA, din 12 iulie autoritățile au anunțat noile măsuri privind condițiile de intrare pe teritoriul Regatului Belgiei. Noile condiții de intrare în Regatul Belgiei vizează clasificarea statelor de proveniență a persoanelor care călătoresc în acest stat pe trei categorii: zona verde, zona portocalie și zona roșie. nRomânia a fost inclusă în zoa portocalie. Tuturor persoanelor care vin din statele/regiunile din zona portocalie le este recomandată intrarea în autoizolare sau cel puțin limitarea contactelor sociale. Cetățenii care intră din România în Regatul Belgiei trebuie să completeze și formularul Public Health Passengers Locator Form (disponibil la adresa: https://dofi.ibz.be/sites/dvzoe/EN/Pages/Travel-to-Belgium.aspx ). În acest moment nu există restricții de acces pe teritoriul belgian pentru călătorii care vin din România.

În BOSNIA ŞI HERŢEGOVINA cetățenilor români le este permisă intrarea cu condiția prezentării unui test COVID-19 negativ efectuat în ultimele 48 de ore anterior momentului intrării în Bosnia și Herțegovina

În cazul CIPRULUI,  România este inclusă în categoria B (țări considerate cu risc mediu, pentru care este obligatorie prezentarea unui test de coronavirus PCR negativ la intrare). Din data de 13 iulie autoritățile cipriote au decis aplicarea unei amenzi de 300 de euro tuturor pasagerilor care aterizează pe cele două aeroporturi (Larnaca și Pafos) fără să aibă asupra lor, autorizația de călătorie completată corect (Cyprusflightpass). Trebuie completată online, nu de mână.

ESTONIA – pentru perioada 19-26 iulie a.c., cetățenii României sunt obligați la măsura autoizolării timp de 14 zile la intrarea în Estonia.

GRECIA – Începând cu ziua de miercuri, 15 iulie, ora 00.01, toți cetățenii străini care intră în Grecia pe cale rutieră prin punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, în scop turistic, sunt obligați să prezinte un test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19 prelevat cu maximum 72 de ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei. Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie obligatoriu în limba engleză și să conțină numele și prenumele persoanei testate, precum și numărul/seria documentului de călătorie ce va fi prezentat în momentul controlului vamal (pașaport sau carte de identitate).

Măsura prezentării unui test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19 prelevat cu maximum 72 de ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei se aplică în intervalul 15.07 (orele 00,01) – 29.07 (orele 00,01). Prezentarea acestui test nu exclude obligația de completare a formularului electronic PLF (Passenger Locator Form) și nici posibilitatea testării aleatorii la intarea pe teritoriul Republicii Elene. Măsura completării formularului PLF se aplică atât la punctele de frontieră terestre (inclusiv în PCTF Kulata-Promachonas), cât și în aeroporturi și în porturi, până la data de 31 august a.c.

Românii care sosesc în ITALIA din România sau dintr-un alt stat UE, dintr-o țară parte la Acordul Schengen, din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Andorra, Principatul Monaco, Republica San Marino sau Statul Vatican nu au nicio restricție la intrarea pe teritoriul italian.
Începând cu 9 iulie, oricine intră în Italia din străinătate este obligat să prezinte transportatorului sau forțelor de poliție în caz de control, o declarație pe proprie răspundere conform formularului care poate fi descărcat aici. Până la 31 iulie este interzisă sosirea în Italia pentru persoanele care, în cele 14 zile anterioare, s-au aflat sau au tranzitat în: Armenia, Bahrein, Bangladesh, Bosnia și Herțegovina, Brazilia, Chile, Kosovo, Kuwait, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Oman, Panama, Peru, Republica Dominicană, Serbia.

LETONIA – Românii care călătoresc în Letonia sunt obligaţi să se auto-izoleze o perioadă de 14 zile dupa sosirea în ţară.

LITUANIA – Cetățenii și rezidenților permanenți au interdicţie de a intra în Lituania. Restricțiile nu se aplică pentru persoanele care tranzitează teritoriul Republicii Lituania pentru întoarcerea în țara de reședință.

OLANDA – Începând cu data de 9 iulie, cetățenilor care se deplasează din România în Olanda le va fi recomandată în mod ferm auto-izolarea la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile din momentul intrării pe teritoriul Regatului Țărilor de Jos.  Pasagerii care sosesc în Regatul Țărilor de Jos din zonele cu risc ridicat trebuie să completeze o declarație de sănătate obligatorie. Companiile aeriene trebuie să solicite pasagerilor această declarație.

MAREA BRITANIE – Cetățenii români care călătoresc din România în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord sunt obligați să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile.

SLOVACIA – Cetăţenii români pot tranzita teritoriul Republicii Slovace în scopul repatrierii sau al deplasării în statul UE de destinaţie, fără aprobare prealabilă din partea autorităţilor slovace și fără prezentarea testului negativ pentru COVID-19, cu condiţia ca deplasarea să aibă loc fără oprire, în decurs de maxim 8 ore de la intrarea pe teritoriul Republicii Slovace, inclusiv pentru realimentarea cu combustibil.

SLOVENIA – Cetăţenii români care ajung în Slovenia din România vor intra în carantină la o adresa declarată timp de 14 zile.

UNGARIA – Începând cu 15 iulie 2020, de la ora 00.00, România a fost inclusă pe lista galbenă a statelor. În consecință, cetățenilor care intră în Ungaria din România – DAR NU PENTRU SCOP DE TRANZIT – le sunt aplicabile următoarele dispoziții:

– la intrarea în Ungaria vor fi supuși examinării medicale, iar, în cazul în care prezintă simptome specifice infectării cu COVID-19, NU li se va permite accesul în Ungaria;
– în situaţia în care nu prezintă simptome, aceștia vor fi obligați să intre în carantină pe teritoriul Ungariei pentru o perioadă de 14 zile (fie instituţionalizată – la spital, fie prin izolare la domiciliu – dacă există posibilitatea), fiind luaţi în evidenţele autorităților sanitare ungare.