Venizelos susţine că a primit un CD cu lista de la Yiannis Diotis, şeful SDOE (Garda Financiară elenă).

Se presupune că lista a fost realizată de autorităţile franceze în 2010 şi trimisă ministrului de finanţe din acea perioadă, Giorgos Papaconstantinou, de către omologul său Christine Lagarde, în prezent şeful FMI. Ulterior, Papaconstantinou a susţinut că a trimis lista SDOE (Garda Financiară elenă), condusă atunci de Yiannis Kapeleris, iar datele au dispărut.

Actualul ministru elen de finanţe, Yannis Stournaras, a declarat duminică pentru ‘Financial Times’ că va face o prioritate din publicarea celor 2.000 de greci care au depozite la filiala din Geneva a băncii HSBC.

‘Am aflat prima dată de listă săptămâna trecută, din ziare, dar dacă SDOE nu-i poate da de urmă, voi cere partenerilor europeni încă o copie’, a afirmat Stournaras pentru FT.

Marţi, Venizelos a declarat că Yiannis Diotis l-a informat în august 2011 de conţinutul listei dar CD-ul i-a fost prezentat ‘neoficial’ de Papaconstantinou iar datele nu pot fi publicate. De asemenea Venizelos a prezentat şi opinia lui Diotis privind legalitatea listei.

‘Principala noastră prioritate este să încheiem un acord cu Elveţia, similar cu cel încheiat cu Germania şi Marea Britanie privind depozitele cetăţenilor eleni’, a afirmat Venizelos.
Sursa: Agerpres