Acuzaţiile au inclus legături cu mafia drogurilor şi finanţarea terorismului. Această înţelegere record cu autorităţile americane vine după ce altă bancă britanică, Standard Chartered, a acceptat plata a 327 mil. dolari sub formă de amenzi pentru violarea regulilor de combatere a spălării banilor, asta peste o amendă de 340 mil. dolari achitată în august.

Ambele bănci s-au lăsat în seama propunerilor de înţelegere venite din partea acuzării; acestea amână acuzarea atâta timp cât sunt întrunite nişte condiţii stringente. Pentru HSBC aceste condiţii includ creşterea cheltuielilor pentru combaterea acţiunilor de spălare de bani şi crearea unui birou de luptă împotriva criminalităţii financiare.

Aceste exemple fac parte dintr-o acţiune mai amplă începută de autorităţilor americane ce are în vedere înăbuşirea cazurilor de spălare de bani. Americanii au dat deja amenzi în valoare de peste 4 mld. dolari, ca parte din această acţiune, în ultimii trei ani.

Vedeţi în infograficul de mai jos cele mai mari înţelegeri pe care instituţiile financiare le-au avut cu autorităţile americane.

SURSA: The Economist