Consiliul Concurentei a autorizat concentrarea economica realizata de catre societatea Lindab AB Suedia prin dobandirea controlului asupra SC Rova SA Sibiu si SC Vios-RO SRL Brasov. Operatiunea a fost realizata in urma incheierii contractului de vanzare cumparare, din data de 6 mai 2008, prin care Lindab AB Suedia a achizitionat 100% din capitalul social al societatii Sipog as Slovacia, societate care controleaza in Romania SC Rova Romania SRL si SC Vios-RO SRL.

Analiza efectuata de catre Consiliul Concurentei a ilustrat faptul ca aceasta operatiune este o concentrare economica pe orizontala, intrucat atat partea achizitoare, prin SC Lindab SRL Stefanestii de Jos, cat si societatile achizitionate, SC Rova Romania SRL Sibiu si SC Vios-RO SRL Brasov activeaza in Romania, pe urmatoarele piete relevante: piata tiglei metalice, piata sistemelor de drenare a apei, piata tablei cutate, piata grinzilor metalice, piata accesoriilor (materiale pentru izolatii, sistemele de fixare, folie anti-condens, suruburi).

Prin aceasta concentrare economica, Grupul Lindab isi majoreaza cotele de piata detinute anterior pe piata romaneasca. Avand in vedere faptul ca, pe pietele relevante, exista atat producatori autohtoni cat si importatori cu cote de piata semnificative, autoritatea de concurenta a constat ca operatiunea notificata nu are ca efect crearea sau consolidarea unei pozitii dominante pe aceste piete, care ar putea conduce la restrangerea, inlaturarea sau denaturarea semnificativa a concurentei pe piata din Romania.

Astfel, desi aceasta concentrarea economica cade sub incidenta Legii concurentei, potrivit CC, nu exista indoieli serioase privind compatibilitatea acesteia cu un mediu concurential normal.

Societatea achizitoare, Lindab AB Suedia, este o societate membra a grupului Lindab, un grup international care dezvolta, produce, promoveaza si distribuie produse si sisteme de solutii moderne pentru simplificarea constructiilor, sisteme de ventilatie, avand ca materie prima tabla de otel. Grupul Lindab controleaza in Romania societatea comerciala Lindab SRL Stefanestii de Jos, societate ce activeaza in domeniul producerii si comercializarii tiglei metalice, tablei cutate si sistemelor de drenare a apei.

SC Rova Romania SRL Sibiu realizeaza cifra de afaceri din comercializarea tiglei metalice, a sistemelor de drenare a apei, a tablei cutate si a grinzilor metalice.

SC Vios-RO SRL Brasov comercializeaza sisteme de drenare a apei, sisteme de fixare, materiale pentru izolatii, folie anti-condens si tabla plana.

Sursa: CC