Așadar, Ligia Deca le-a răspuns persoanelor care susțineau că programa şcolară pentru învăţământul preuniversitar este prea încărcată. Potrivit ministrului, au avut loc mai multe discuții cu specialiștii pe acest subiect.

Totodată, aceasta a subliniat că problema „depinde de modul în care o şcoală o pune în practică (n.red programa școlară)”.

Ligia Deca a vorbit despre programa şcolară

De asemenea, ministrul a spus că există o altă problemă, care ține de manualele școlare.

„În ceea ce priveşte încărcarea materiei, am discutat mult cu specialişti, avem o unitate de cercetare în educaţie în cadrul Ministerului, fostul Institut de ştiinţe ale educaţiei care se va reînfiinţa cu noua lege. Ei au spus aşa: programa şcolară în sine nu este încărcată, depinde de modul în care o şcoală o pune în practică şi mai depinde de un lucru: de cât de încărcat este manualul făcut în linie cu programa. Un manual poate să fie aerisit şi să respecte programa sau poate să fie foarte încărcat şi, de asemenea, să respecte programa. Aici este vorba despre arta şi vocaţia cadrului didactic de a se adapta la colectivul de elevi pe care îl are”, a declarat Ligia Deca la TVR Info.

Ministrul a arătat că pentru ciclurile gimnazial, primar şi educaţie timpurie este nevoie de o analiză a programei care există. Pentru liceu vor exista programe, planuri cadre şi manuale noi din anul şcolar 2025-2026. În cazul acestora, programa şcolară nu a fost revizuită de mult timp.

Ministrul a susținut un discurs cu ocazia începerii anului școlar 2023-2024

Amintim că ministrul a susținut un discurs cu ocazia începerii anului școlar 2023-2024. Aceasta a spus în ziua de luni, 11 septembrie, că salariile profesorilor vor crește.

„Excelența Voastră, domnule președinte al României, stimate domnule director, stimată doamnă primar, stimată doamnă viceprimar, distinși profesori, dragi părinți, bunici și elevi, doamnelor şi domnilor, începutul anului școlar aduce pentru noi toți multe emoții. Citesc pe chipurile copiilor bucuria de a-și revedea colegii și profesorii, iar asta este o dovadă a faptului că Școala Gimnazială numărul 162 reprezintă un etalon de profesionalism și dăruire. Vă felicit pentru ceea ce ați construit aici, împreună, și vă mărturisesc faptul că pentru mine este mereu o bucurie să fiu în mijlocul celor care iubesc cu adevărat educația”, a declarat aceasta la școala Gimnazială nr. 162.

Acest an școlar este însă un nou început pentru întreg sistemul de educație, a adăugat ea. Potrivit ministrului Educației, legea învățământului preuniversitar a intrat deja în vigoare și pune treptat în aplicare viziunea proiectului „România educată”, inițiat chiar de către președintele României.