Termenul limită pentru depunerea de oferte, 19 mai 2017, a fost prelungit de patru ori începând din luna mai a anului trecut, când precedentul guvern bulgar a demarat procedurile de concesionare a aeroportului din Sofia. 

"Interesul public nu este suficient protejat iar concesionarea va duce la majorarea taxelor pe aeroport şi la o reorientare a traficului în afara Bulgariei şi a aeroportului", a declarat Hristo Aleksiev într-o conferinţă de presă. Ministrul bulgar al Transporturilor a mai spus că va trimite o propunere guvernului pentru anularea licitaţiei, care ar fi urmat să aducă aproximativ 1,2 miliarde leva (663 milioane de dolari) la bugetul statului. 

Potrivit presei bulgare, două din cele trei societăţi care şi-au exprimat interesul pentru această concesiune sunt firme din Turcia, în frunte cu grupul TAV Airports, într-un moment în care relaţiile dintre Sofia şi Ankara sunt tensionate. Preşedintele şi guvernul interimar de la Sofia, precum şi două din principalele partide aflate în cursa pentru alegerile legislative, acuză Turcia de ingerinţă în afacerile interne ale Bulgariei după ce un ministru turc a făcut campanie pentru Dost, un nou partid pro-turc. În aceste condiţii, guvernul interimar de la Sofia şi-a rechemat ambasadorul din Turcia pentru consultări. 

Aeroportul din Sofia are două terminale şi în 2016 a fost utilizat de cinci milioane de pasageri. 

AGERPRES