investitorilor. Din aceasta perspectiva semnalul e negativ, insa era de asteptat o asemenea comportare pana la clarificarea noului cod fiscal. Pe de alta parte, pastrarea evolutiei din primele doua luni in privinta lichiditatii ar fi condus la o viteza de rotatie a free-float-ului (actiunile libere) total din piata la valori de peste 100% (indicand un grad ridicat de speculatie a pietei), fenomen ce ar fi adus corectii de natura sa reajusteze acest indicator – latura pozitiva.
4 mai. Piata si-a continuat trendul ascendent la nivelul tuturor indicilor. A inceput sarabanda raportarilor financiare aferente primului trimestru. La nivel general, cifrele din bilanturile companiilor arata bine: afaceri in crestere.
5 mai. Ultima zi in care se pot prinde referintele pentru dividende la patru dintre SIF-uri. Cotatiile acestora au inregistrat usoare scaderi, semn ca unii joaca contra dividend. Eu voi astepta dividendele si o cotatie apropiata de VANU real. Dividendele pe care le vor primi SIF-urile de la BCR si BRD in 2005 sunt aproape duble fata de cele primite anul trecut. Astfel, SIF5 va primi 7,3 milioane euro, echivalentul a 451 lei/actiune. Plus profitul din primul trimestru de 317 lei pe actiune se ajunge la un EPS de 768 lei. Reluarea tranzactionarii titlurilor BRD s-a facut pe o crestere buna, pretul mediu urcand cu 8%.
6 mai. O noua amanare a impozitarii castigurilor obtinute la Bursa pentru 2006 ar putea impulsiona pozitiv piata.