Prioritatile Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI) pentru anul 2006 in domeniul comunicatiilor includ organizarea licitatiei pentru celelalte doua licente 3G ramase si inceperea procesului de trecere de la televiziunea analogica la cea digitala, a declarat Catalin Marinescu, presedintele institutiei.

“In cursul anului viitor va fi aprobat, la nivel mondial, planul de frecvente digitale, a carui importanta rezida din faptul ca va fi folosit pe term lung. Dupa aprobarea planului trebuie sa incepem deja procesul de trecere la televiziunea digitala deoarece Uniunea Europeana cere finalizarea acestui proces pana in 2012”, a explicat Marinescu.

IGCTI mai are in vedere elaborarea, impreuna cu Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, a strategiei pentru anumite benzi de frecventa, finalizarea Sistemului National de Management al Spectrului Radioelectric (NSMS), dezvoltarea Sistemului de Inspectii Radio (RADIS) si construirea Laboratorului acreditat de compatibilitate electromagnetica in conformitate cu cerintele Uniunii Europene.

In domeniul comunicatiilor una dintre cele mai importante realizari ale anului pentru IGCTI a fost acordarea celor doua licente 3G. O alta realizare se refera la revizuirea legislatiei secundare in domeniu, incluzand un numar de 9 Decizii ale Presedintelui IGCTI, printre care procedura de eliberare a licentelor de utilizare a frecventelor si rebalansarea tarifelor de utilizare a spectrului radio.

“Important in cazul legislatiei pe care am revizuit-o, a fost faptul ca, de fiecare data, am ajuns la forma finala in urma consultarilor cu piata,” a aratat Marinescu.

Marinescu a incheiat prezentarea cu obiectivele din domeniul tehnologiei informatiei. Acestea vizeaza un proiect de construire a unei interfete de comunicare cu toate autoritatile de certificare existente (Bridge Certification Authority), un altul pentru o interfata care sa permita realizarea prin procedura electronica a proiectelor finanatate de Banca Mondiala si construirea unui centru de recuperare in cazul dezastrelor.


Sursa: Capital, 13 decembrie 2005