Vânzătorii sunt obligaţi să dea restul doar în bancnote noi. Cei care rămân cu lei vechi prin buzunare îi vor putea preschimba gratuit la bănci şi, ulterior, la sucursalele BNR. Pentru această operaţiune nu este prevăzută o dată limită. În perioada 1 ianuarie – 31 ianuarie 2007, leii vechi vor putea fi preschimbaţi la bănci, sucursale BNR şi la Trezoreria Statului. Din 2008, bancnotele şi monezile din vechea emisiune monetară vor fi acceptate doar la BNR – sucursalele Bucureşti, Iaşi, Cluj şi Timiş, pe o perioadă nelimitată. Începând din februarie 2008, cupiurile din emisiunea monetară anterioară denominării vor putea fi preschimbate şi prin expedierea acestora în scrisori recomandate cu valoare declarată pe adresa sucursalelor BNR.

În prezent, bancnotele şi monedele din noua emisiune monetară au înlocuit deja banii vechi în proporţie de aproape 90%. Cele mai multe bancnote vechi rămase în circulaţie sunt cele de 500.000 de lei. Acestea au fost repuse constant în circulaţie de BNR până la finele lunii august 2006.

Tot la 1 decembrie a.c., banca centrală a pus în circulaţie bancnota de 200 de lei. Noua bancnotă are culoarea predominant oranj, iar personalitatea reprezentată grafic pe aceasta este Lucian Blaga. Pe revers, compoziţia grafică include imaginea statuetei neolitice,,Gânditorul de la Hamangia’’, un curcubeu, o moară veche de apă, iar în spatele morii, un gorun. Leul a fost denominat la 1 iulie 2005 prin tăierea a patru zerouri.