Creșterea leului în raport cu euro din acest an a dus la recuperarea decalajului înregistrat față de alte monede din regiune, însă leul rămâne în urmă în ceea ce privește recuperarea deprecierii marcate de la începutul crizei. Cu toate acestea, un raport al X-Trade Brokers România arată că nivelul de 4,20 lei pe euro poate fi un suport doar pe termen scurt, iar, în viitorul apropiat, ar putea ajunge până la 4,15 lei pe euro.
Leul a crescut cu 1,17% față de euro în acest an, cu o tendință de apreciere vizibilă mai ales în a doua parte a acestei luni, după ce au fost publicate datele INS privind anul trecut, ceea ce a determinat și revizuirea pozitivă a așteptărilor pentru acest an. „În opinia noastră, avansul economiei în 2011 s-ar putea plasa, în condițiile unui an agricol bun, în zona superioară a intervalului 1,5 – 1,8%, performanța mai bună a economiei din trimestrul al patrulea dând un semnal favorabil și pentru leu, deși există banuieli că și BNR ar fi putut sprijini această tendință, întărirea leului fiind benefică pentru limitarea presiunilor inflaționiste”, spune Victor Safta, director general al X-Trade Brokers.
Evoluția monedei naționale indică o revenire a interesului pentru leu, după mai multe săptămâni în care acesta s-a tranzacționat la mai puțin de 2% de nivelul de 4,30 lei pe euro. „Leul rămăsese mult în urma monedelor din regiune; în timp ce zoltul și coroana cehă sunt cu peste 20% mai puternice față de minimele crizei financiare, leul abia a recuperat 5%”, spune Safta, care adaugă că „mișcarea recentă este un fel de relaxare a piețelor, însă se face într-un ritm prudent, încrederea în revenirea economiei românești fiind încă limitată de incertitudini.”
De la începutul anului, forintul s-a apreciat cu 1,89% față de euro, iar coroana cehă cu 2,27%. Zlotul polonez s-a depreciat cu 3,1%, cauza fiind îngrijorările privind deficitul public alături de implementarea măsurilor de austeritate care vor încetini avansul eocnomiei.
„Leul ar putea avea șansa unor aprecieri suplimentare moderate, atitudinea BNR fiind un factor important de luat în calcul din perspectiva unor efecte pozitive asupra inflației. Nivelul de 4,20 lei pe euro poate marca un suport pe termen scurt, însă, dacă nu apar evenimente importante greu previzibile în prezent, piețele ar putea încerca să vizeze zona de 4,15 lei pe euro înainte de a decide asupra direcției viitoare”, adaugă șeful X-Trade Brokers.