După cum precizează serviciul de presă al centrului, în 40% dintre cazuri locuitorii se plâng de creşterea preţurilor după schimbarea valutelor, în alte 25% – de convertirea eronată, precum şi de alte încălcări. În afară de aceasta, au fost înaintate plângeri împotriva unor comercianţi, care refuză să primească bancnote mari în laţi (moneda letonă) sau euro, şi nici mărunţiş.

Cu toate acestea, potrivit datelor ultimei monitorizări a preţurilor din Letonia, preţurile la majoritatea mărfurilor şi serviciilor – 96,2% dintre ele – au rămas neschimbate la sfârşitul lunii trecute. O creştere a preţurilor a fost fixată în 2,3% dintre cazuri, iar o scădere – în 1,6%.

De la 1 ianuarie 2014, Letonia a devenit cel de-al 18-lea stat membru al zonei euro. Din 1 octombrie 2013 până în 30 iunie 2014, preţurile la mărfuri şi servicii sunt indicate în Letonia în două valute, în funcţie de cursul de schimb, stabilit la nivelul de 0,702804 laţi pe euro. După aderarea la zona euro, pentru o perioadă de două săptămâni vor circula ambele unităţi monetare, însă restul este dat exclusiv în euro.
Potrivit Ministerului Economiei, creşterea preţurilor în urma introducerii euro ar putea fi, în Letonia, de 0,2-0,3%.AGERPRES