Banca suedeză Swedbank este una din cele mai importante bănci de retail din cele două ţări baltice, dar şi din vecina lor Estonia, care a adoptat moneda unică europeană în 2011.

"Letonia şi Lituania au şanse mari de a îndeplini criteriile de la Maastricht în aprilie 2013 şi de a putea adopta euro în 2014", potrivit raportului.

"Letonia are şanse mai mari de a îndeplini aceste criterii, pentru că dispune de o marjă de manevră mai mare în ce priveşte stabilitatea preţurilor şi deficitul bugetar, dar şi de o voinţă politică mai puternică", consideră Swedbank.

Totuşi, nu este sigur "deocamdată că cele două ţări vor putea îndeplini criteriul privind rata dobânzii, pentru că acesta depinde de ţara care va fi aleasă ca referinţă pentru calcul", notează banca.

Letonia a anunţat că prevede adoptarea euro în 2014, însă Lituania încă nu a evocat un calendar.

În pofida entuziasmului guvernelor baltice faţă de euro, Swedbank avertizează că intrarea lor în zona euro ar putea întârzia dacă nu este reglementată problema datoriei.
"Chiar dacă vor îndeplini criteriile, cele două state ar putea amâna adoptarea euro dacă zona euro nu face suficiente progrese în direcţia rezolvării problemelor sale fundamentale", conchide raportul.

Letonia, Lituania şi Estonia sunt membre ale Uniunii Europene din 2004. După ce au cunoscut o puternică recesiune în 2009-2010, care le-a constrâns să ia măsuri drastice de austeritate, cele trei republici baltice au înregistrat anul trecut cele mai ridicate rate de creştere din cele 27 de ţări ale Uniunii şi este de aşteptat să facă la fel şi în acest an.
Sursa: Agerpres