Retailerul român de încălţăminte şi marochinărie Leonardo a închis 40 dintre magazinele de pe piaţa din Ungaria şi ar putea închide încă 10 pe piaţa locală în cursul săptămânii viitoare, a declarat pentru capital.ro Radu Lotrean, asociat coordonator la Casa de Insolvenţă Transilvania.

Compania a anunţat în urmă cu o lună că a intrat reorganizare judiciară, din cauza scăderii cererii pe piaţa internă şi a reducerii vânzărilor, cu 25%, în acest an. În acest sens, Leonardo a încheiat un parteneriat cu Casa de Insolvenţă Transilvania.

„Cele 40 de magazine din Ungaria au fost închise treptat de la începutul anului, deoarece nu erau profitabile”, a declarat Lotrean. Acesta a subliniat că în acest moment în această ţară Lonardo mai are 24 de magazine. „Până la finele anului vom decide dacă se vor mai închide şi alte locaţii din Ungaria”, a mai spus reprezentantul Casei de Insolvenţă Transilvania.

Compania deţinutp de Florin Panea a închis de la începutul anului 45 de magazine pe piaţa locală şi a concediat 600 de angajaţi, după cum a declarat Lotrean. „În cursul zilei de astăzi mai avem o şedinţă în care vom decide dacă vom mai închide şi alte unităţi în acest an”, a mai declarat reprezentantul Casei de Insolvenţă Transilvania. Acesta a subliniat, că cel mai probabil săptămâna viitoare va mai fi pus lacătul pe uşa a încă 5 sau chiar 10 magazine Leonardo din România. „Este vorba doar de cele neprofitabile”, a mai afirmat Lotrean.

Reduceri drastice de costuri

Asociatul Casei de Insolvenţă Transilvania a declarat, de asemenea, că Leonardo a renegociat chiriile şi a obţinut o reducere cu 30% pentru cea mai mare parte dintre acestea. „Acolo unde au fost reduse chiriile sunt păstrate magazinele şi se încearcă aducerea lor pe profit”, a mai spus Lotrean.

Responsabilul cu reorganizarea Leonardo a declarat că retailerul a reuşit să scadă cu 10% şi cheltuielile cu leasing-ul. „S-a renunţat deja la o parte din autoturisme, deoarece erau prea multe, iar numărul magazinelor a scăzut drastic”, a declarat Lotrean.

În plus, Leonardo a redus şi cheltuielile salariale prin stabilirea de bonusuri pentru fiecare angajat în funcţie de vânzări. „Dacă până acum bonusurile erau fixe, acum vor fi acordate în funcţiile de vânzările fiecărei unităţi”, a declarat Lotrean.

Datorii de 100 millioane de euro

Potrivit asociatului Casei de Insolvenţă Transilvania, Leonardo are în acest moment datorii care ajung în jurul valorii de 100 milioane de euro, în condiţiile în care în 2008 compania a avut o cifră de afaceri de 136 milioane de euro.

„70% din aceste datorii sunt către furnizori, această perioadă fiind cea în care sunt livrate stocurile de marfă pentru Sărbătorile de iarnă”, a declarat oficialul Casei de Insolvenţă Transilvania. Restul datoriilor sunt către stat, bănci şi salariaţi. „Datoriile către angajaţi reprezintă o parte dintre salariile neplătite”, a declarat Lotrean.

Reorganizarea judiciară va dura până la 4 ani, timp în care compania va încerca să îşi plătească datoriile. Procedura reorganizării judiciare este reglementată prin Legea 64/1995 privind reorganizarea şi falimentul.

Legea prevede că, în baza unui plan de reorganizare, debitorul va continua activitatea sub supravegherea unui administrator, până când judecatorul sindic va dispune intrarea companiei în faliment.

Debitorul sau administratorul sunt obligaţi să prezinte judecătorului sindic, trimestrial, rapoarte asupra situaţiei financiare a companiei în cauză, documentaţiile fiind transmise şi creditorilor.

Furnizorii de electricitate, gaze naturale sau apă nu au dreptul, în perioada de reorganizare, să sisteze serviciile.