Guvernul le-a tăiat banii! Ministrul Agriculturii a declarat că ajutorul specificat în programul Tomata, în valoare de 88 de milioane de euro, nu va mai fi acordat.

Din acest motiv, agricultorii spun că roșiile românești vor apărea anul acesta pe piață mai târziu cu cel puțin două săptămâni și vor fi într-o cantitate mult mai mică față de anii precedenți.

Guvernul le-a tăiat banii

Programul respectiv era un sprijin financiar vital pentru agricultori. Trebuie menționat că aproximativ 2.800 de beneficiari, o cincime din numărul total, erau dintr-o singură zonă: bazinul legumicol Matca, județul Galați.

„Banii erau folosiți în general pentru încălzirea serelor și puteam ieși astfel cu producția mai devreme pe piață. În loc de începutul lui mai, vom recolta la sfârșitul acelei luni”, a declarat Tăchel Răducanu, fermier din Matca, pentru gandul.ro

De asemenea, aproximativ o treime dintre agricultori se orientaseră spre cultivarea roșiilor în solarii deoarece erau stimulați de programul respectiv. Florin Ciocan, președintele Asociației Naționale a Tinerilor Producători de legume și alte Produse Agricole și Zootehnice Matca, susține că agricultorii sunt dispuși să renunțe în lipsa programului.

„Producția locală de roșii timpurii se va reduce la jumătate și se va favoriza importul din țările care au subvenții. Ungaria, de pildă, acordă 15.000 de euro de producător, de cinci ori mai mult cât dădeau ai noștri”, a declarat Florin Ciocan, conform sursei menționate.

Care este răspunsul autorităților

Autoritățile transmit că nu s-ar fi simțit creșterea apetitului consumatorului pentru roșia românească în trei ani și jumătate, în detrimentul celei de export.

„Efectul benefic asupra deficitului balanței comerciale la produsul respectiv nu s-a resimțit, plus că au fost foarte mulți legumicultori care ne-au întrebat de ce nu facem un program de minimis pentru legume în spații protejate. Sigur, în momentul în care crești aria de aplicare, probabil pe suprafață sprijinul va fi mai mic.

Încercăm, însă, să mergem cu măsuri pe bani europeni dedicate pentru sere și solarii, tocmai ca să compensăm”, a declarat Adrian Oros, ministrul Agriculturii, pentru Agro TV.