Poveşti cu trafic ilegal de ţigări cu ajutorul turmelor de oi, contrabandă cu porumbei şi câini şi „capcane” întinse oamenilor legii cu infracţiuni mărunte, care mascau adevăratele „tunuri”. Surse apropiate contrabandei cu ţigări dezvăluie pentru capital.ro câteva dintre cele mai inovative metode de trecere ilegală în România a pachetelor cu ţigări.

Contrabandă cu turma de oi

Există „legende” că o discuţie pe tema contrabandei cu ţigări a făcut deliciul experţilor FMI. Întrebaţi care sunt principalele motive pentru care nu s-a reuşit eradicarea contrabandei, reprezentanţii ANAF şi cei ai ministerului de Finanţe au dat vina pe transhumanţă: oile sunt plimbate de la munte la vale cu cartuşe de ţigări legate de burtă. Invocarea tradiţiei transhumanţei nu i-a înmuiat pe experţii instituţiilor internaţionale, convinşi în continuare că fenomenul contrabandei s-a dezvoltat „cu tirul”, nu cu oaia.

1,5 milioane de lei pentru un bax cărat „în spinare”

Există „legende” şi despre cei 35 de kilometri de graniţă neîngrădită, dintre judeţul Succeava şi Ucraina, unde au apărut adevărate drumuri prin pădure şi chiar TAB-uri care tractează camioanele pline cu ţigări. Când nu se poate cu camionul, ţigările sunt cărate şi „în spinare”, iar cărăuşii primesc 1,5 milioane de lei pentru un bax de ţigări transportat. Noua „afacere” are perspective să scoată din sărăcie întreaga zonă. Cu doar două zile de muncă pe săptămână, un cărăuş îşi poate asigura un venit de aproape 30 de milioane pe lună (în condiţiile în care ar transporta trei cartuşe în zilele „lucrătoare”).

Metoda „Rabla”

Una dintre cele mai profitabile metode de trecere a cartuşelor de ţigări peste graniţă presupune o „momeală” pentru vameşi. Un autoturism aflat în ultimul stadiu de funcţionare trece graniţa afişând ostentativ câteva cartuşe de ţigări sau o altă marfă cu probleme. Autorităţile se alarmează şi încep să facă formalităţile contravenţionale, care includ,în unele cazuri, chiar confiscarea mărfii şi a autovehiculului. În timp ce vehiculul-momeală este în centrul atenţiei tuturor, adevratul transport – dubiţe sau camioane burduşite cu ţigări de conrabandă – trece nestingherit graniţa. „Metoda este atât de populară, încât dacă ai o Dacie veche faci o afacere să mergi să o vinzi în Maramureş”, a declarat o sursă pentru capital.ro, sub protecţia anonimatului.

Porumbeii „păcii”

Alte metode, mai sigure, dar mai puţin profitabile pe termen scurt, au în vedere folosirea unor animale pe post de „purtător” al transportului ilegal. „Se folosesc câini, în jurul cărora sunt legate mai multe pachete de ţigări şi care ştiu să găsească singuri drumul spre casa traficantului, dar sunt folosiţi şi porumbei voiajori. „E foarte amuzant să stai în curte şi să-ţi cadă ţigările din cer”, se amuză sursele contactate de capital.ro.