România ar putea sărbători „Ziua Națională a Bunicilor” în septembrie 2024

Deputatul din Diaspora al PNL, Valentin Făgărăşian, a înaintat o inițiativă legislativă la Camera Deputaților pentru instituirea datei de 9 septembrie ca „Ziua Națională a Bunicilor”. Inițiativa sa își propune să aprecieze rolul esențial al bunicilor în cadrul societății românești. Data de 9 septembrie nu a fost selectată la voia întâmplării. În calendarul ortodox, în această zi sunt sărbătoriți Sfinții Părinți Ioachim și Ana, părinții Preasfintei Fecioarei Maria, Maica Domnului, și, totodată, bunicii trupești ai Lui Iisus Hristos, Dumnezeu-Fiul.

Bunicii, pilonii de stabilitate ai societății românești

Din punctul lui de vedere, bunicilor li se cuvine o recunoaștere specială pentru rolul esențial pe care îl au în familie și comunitatea locală. Ei  sunt adesea pilonii de stabilitate, oferind dragoste, înțelepciune și sprijin generos. Bunicilor le revine responsabilitatea de a transmite valorile și tradițiile noii generații.

Ziua Națională a Bunicilor ar avea ca scop aducerea împreună a tuturor generațiilor, promovând dialogul și înțelegerea între tineri și vârstnici. Astfel, în fiecare an, în data de 9 septembrie, se propune organizarea de evenimente culturale, ateliere, concursuri și alte activități în școli, centre comunitare și instituții publice pentru a marca această zi specială.

„Pentru că tot mai mulţi bunici trăiesc cu dorul în suflet al copiilor şi nepoţilor plecaţi departe, chiar şi din ţară, ne dorim ca, în această zi, să reîntregim familii şi să aducem în casa părintească toată familia extinsă.

Prin adoptarea acestei legi vom demonstra respectul şi preţuirea faţă de bunicile şi bunicii noştri, iar România se alătură unui grup extins de state membre ale Uniunii Europene care îşi cinstesc bunicii în cadrul unei zile speciale, dedicate acestora.”, a zis deputatul liberal.

Valentin Făgărăşian
Valentin Făgărăşian (SURSA FOTO: Facebook, Valentin Făgărăşian)

Sfinții Părinți Ioachim și Ana au viețuit după legea sfântă, fiind drepți înaintea Lui Dumnezeu. Au fost îndestulați cu bogăția duhovnicească. Umblau mereu în poruncile divine, fără de prihană. La tot praznicul deosebeau din averile lor două părți. O parte o dădeau Lui Dumnezeu la bisericeștile trebuințe. O parte o dădeau săracilor. Atât de mult au plăcut Lui Dumnezeu, încât i-a învrednicit pe ei să fie părinții Fecioarei celei fără de prihană, pe care mai înainte a ales-o Lui spre Maică.