Ce faci în cazul unui accident rutier în străinătate? Ce trebuie să știi

Nimeni nu se așteaptă să se confrunte cu un accident rutier, dar este important să fii pregătit și să știi cum să reacționezi în caz de urgență. Iată câteva sfaturi esențiale pentru cei care călătoresc în țări foarte frecventate de români.

Fiecare șofer ar trebui să aibă în mașină, în format tipărit, un raport european de accident, în special atunci când se află în străinătate. Acest document permite documentarea incidentului, facilitând soluționarea ulterioară a reclamației către compania de asigurări.

Un alt document crucial este Cartea Verde, care este eliberată gratuit de propria companie de asigurare auto. Această carte servește drept dovadă a asigurării de răspundere civilă în străinătate. În cazul în care un șofer provoacă daune, compania sa de asigurare „națională” este responsabilă de plata acestora, limitându-se la răspunderea civilă, fără a acoperi răspunderea penală.

Toate informațiile relevante despre mașină și asigurare sunt incluse în Cartea Verde. În statele membre ale UE, precum și în Elveția, Serbia, Norvegia, Islanda, Muntenegru și Liechtenstein, acest document nu mai este necesar în cazul unui accident, dar poate fi totuși util. În alte țări, precum Albania, Bosnia și Herțegovina, Turcia și Macedonia de Nord, Cartea Verde este obligatorie.

Primul pas în cazul unui accident rutier este completarea constatării amiabile de accident, imediat după eveniment, împreună cu cealaltă parte implicată în accident. Aceasta este o opțiune viabilă atunci când nu sunt persoane rănite și părțile implicate se comportă civilizat. Este extrem de important să obții următoarele informații:

  1. Numele și adresa șoferului sau proprietarului vehiculului implicat în accident.
  2. Numărul plăcuței de înmatriculare a vehiculului.
  3. Numărul certificatului de asigurare al vehiculului implicat.
  4. Numărul poliței de asigurare, dacă este disponibil.
  5. Dacă este cazul, numărul cărții verzi, care servește drept dovadă a asigurării de răspundere civilă în străinătate.

Trebuie anunțată Poliția?

Ori de câte ori există răni, este imperativ să suni imediat la poliție. În plus, ar trebui să iei în considerare următoarele situații:

  1. Dacă daunele materiale sunt semnificative.
  2. Dacă nu reușești să ajungi la o înțelegere cu cealaltă parte implicată în accident.
  3. Dacă șoferul implicat nu poate furniza dovada asigurării.
  4. Dacă șoferul implicat fuge de la locul accidentului.

Este important să ții cont că în unele țări, precum Franța, poliția nu este obligată să intervină în cazul accidentelor minore. Totuși, în alte țări, este necesar să apelezi poliția ori de câte ori sunt daune materiale. Fiind informat cu privire la cerințele specifice ale țării în care te afli, poți acționa în mod corespunzător în cazul unui accident rutier.

În cazul unui accident survenit într-o țară din Uniunea Europeană, precum și în Elveția, Norvegia, Marea Britanie, Islanda sau Liechtenstein, poți să faci o reclamație în Germania. Pentru a afla cine este responsabil în calitate de reprezentant al țării vehiculului „vinovat”, poți suna la numărul de telefon central al asigurătorilor auto germani, Tel. 0800 25 02 600 (gratuit).

Legea de despăgubire aplicabilă este cea a țării în care s-a produs accidentul. În majoritatea țărilor din afara UE, este necesar să contactezi direct compania străină de asigurări. Este important ca leziunile să fie înregistrate de poliție. Pentru a solicita despăgubiri pentru pagube biologice, cum ar fi durerea și suferința, este recomandat să te adresezi unei instituții sanitare locale pentru a obține certificarea rănilor.

De multe ori, certificatele emise în Germania nu sunt recunoscute de către companiile străine de asigurări. Mai ales în ceea ce privește vătămările personale, evaluările pot varia semnificativ în funcție de țară. În unele situații, poate fi util să consulți un avocat din țara în care s-a produs accidentul pentru a obține asistență în procesul de despăgubire.

Măsură importantă: Fă fotografii rapid

În Spania, Poliția nu intervine în cazul unor daune minore la caroserie. Totuși, în situația în care există daune majore sau dispute între părțile implicate în accident, este necesar să contactezi Poliția. Este crucial să notezi și să fotografiezi toate informațiile relevante, cum ar fi numărul plăcuței de înmatriculare, numele și adresa șoferului și proprietarului vehiculelor implicate, precum și numărul de asigurare de răspundere civilă.

În cazul unui accident în Spania, trebuie să înregistrezi cererea de despăgubire direct la compania de asigurări a celuilalt vehicul implicat sau la domiciliu, prin intermediul reprezentantului de reglementare al asigurării de răspundere civilă spaniole din Germania. Termenul limită pentru înregistrarea cererilor de despăgubire în Spania este de un an de la data producerii accidentului, conform ADAC. Compania spaniolă de asigurări trebuie să rezolve cazul în cel mult trei luni de la notificare; în caz contrar, trebuie să furnizeze un răspuns motivat pentru întârziere.

În situația în care compania de asigurări nu răspunde în mod corespunzător, ai posibilitatea să contactezi Biroul de Compensare a Victimelor Traficului, care va investiga problema. Dacă apare un litigiu, Curtea Europeană de Justiție a decis că societatea de asigurări adversă poate fi acționată în justiție pentru chestiuni legate de răspundere sau cuantumul prejudiciului, nu doar în străinătate, ci și în țara de reședință a părții vătămate.

Este important să cunoști și să respecți reglementările specifice ale țării în care te afli. De asemenea, trebuie să te asiguri că ai toate documentele și informațiile necesare pentru a face față unui eventual accident rutier.