"Între 2010 şi 2015 exista în România un deficit de cerere, ceea ce înseamnă că în perioada respectivă politici fiscale sau monetare expansioniste ar fi fost justificate. Când ai un deficit de cerere poţi îţi permiţi relaxări fiscale şi/sau monetare. Începând cu trimestrul I al anului trecut am intrat pe un excedent de cerere, deci avem un output pozitiv, moment din care nu se mai justifică a arunca cărbuni pe foc. Deci politic fiscale expansioniste când ai exces de cerere nu fac decât să îţi înteţească vâlvătaia focului exact când nu trebuie", a spus Lazea. 

Potrivit acestuia, politicile trebuie să fie contraciclice. 

"Cum s-a ajuns de la deficit de cerere la excedent de cerere? Prin faptul că PIB-ul a crescut ani la rând mai repede decât PIB-ul potenţial. O creştere normală care să nu afecteze este undeva în jur de 3% pe an. Acesta este potenţialul la actuala dotare cu factori. Acest PIB potenţial poate fi crescut prin măsuri de reformă structurală. Faptul că noi creşteam peste PIB potenţial era OK când era deficit de cerere, dar acum prin faptul că noi creştem peste potenţial când deja avem excedent de cerere începe să fie o problemă pentru că mai devreme sau mai târziu va duce la presiuni inflaţioniste şi la altfel de presiuni asupra datoriei publice şi a finanţării ei", a mai arătat economistul BNR. 

Reprezentanţa Comisiei Europene în România organizează miercuri o conferinţă de lansare a "Raportului economic pentru România 2017".

AGERPRES