Ieri, Comisia Europeană a anunțat că a primit cererea din partea Spaniei și potrivit lui Jose Blanco, Ministrul dezvoltării și purtătorul de cuvânt de la Madrid măsura are ca scop ”corelarea fluxului intrărilor” de români ”cu necesităţile” pieţei muncii din Spania şi de a ”evita ca aceste persoane că ajungă în economia subterană şi să fie victime ale abuzurilor şi exploatării în muncă”. Iniţiativa este temporară și ”nu se referă la cei care îşi au deja rezidenţa în Spania”.
 
Spania a ridicat de la 1 ianuarie 2009 restricţiile impuse pe piaţa muncii pentru români,  astfel că au ajuns să formeze comunitatea cea mai numeroasă dintre cele formate de străinii rezidenţi în ţara iberică, potrivit datelor furnizate de Institutul spaniol de statistică (INE). La 1 ianuarie 2011, în Spania se aflau 864.278 de români (15% din totalul străinilor), cu peste 33.000 mai mulţi faţă de aceeaşi dată a anului trecut. De asemenea, dintre aceştia, aproape 95.000 de şomeri români din Spania se aflau la începutul anului pe listele Ministerului spaniol al Muncii şi 7.000 dintre aceştia au beneficiat, pe o durată de şase luni de o alocaţie specială de 426 de euro pentru şomerii rămaşi fără venituri. Aproximativ 300.000 de români cotizează la serviciile de asigurări sociale (fiind şi aici comunitatea cea mai numeroasă de contribuabili străini).
În cazuri excepţionale, dacă un stat din UE-25 a încetat să aplice măsurile naţionale şi se aplică deplina circulaţie liberă a lucrătorilor, în conformitate cu legislaţia comunitară, ţara respectivă poate cere să fie autorizată să reimpună restricţii, în cazul în care s-ar crea probleme grave pe piaţa forţei de muncă interne sau dacă există acest pericol. Apoi, Comisia Europeană va trebui să decidă ce fel de restricţii pot fi impuse şi pentru cât timp. Deocamdată, CE a avertizat Madridul că ”în principium, nu poate” reintroducerea obligativității permiselor de muncă: ” Spania şi-a liberalizat piaţa muncii (pentru cetăţenii români) şi aplică dreptul comunitar privind libera circulaţie a lucrătorului (…). În acest context, Spania, în principiu, nu poate reintroduce noi acorduri tranzitorii pentru lucrătorii români”, a declarat în conferinţa de presă cotidiană a CE un purtător de cuvânt al executivului comunitar, David Boublil.