Menţiunea referitoare la problema aderării la Spaţiul Schengen a fost scoasă din raport pentru a nu crea confuzie, având în vedere că nu există o legătură practică între MCV şi aderarea la Spaţiul Schengen, a declarat purtătorul de cuvânt al CE, Johannes Laitenberger.

Întrebat în legătură cu faptul că raportul final adoptat miercuri în privinţa României nu mai conţine referirea la Schengen, Laitenberger a spus că aderarea la Spaţiul Schengen se face în funcţie de criterii concrete şi „nu există o legătură practică între cele două”.

„S-ar genera o confuzie”, a explicat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, citat de Mediafax..

Oficialul european a spus că, în ceea ce priveşte aderarea la Schengen, trebuie îndeplinite anumite condiţii, după care statele membre vor hotărâ dacă pot sau nu să accepte România şi Bulgaria în această zonă.

Întrebat care au fost motivele pentru care varianta finală, spre deosebire de cele preliminare ale raportului, nu conţine referire la aderarea la Schengen, purtătorul de cuvânt a spus că „ceea ce contează, în final, este decizia Colegiului Comisarilor”. El a refuzat să comenteze variante preliminare de raport şi a recomandat ca pe viitor să se acorde mai puţină atenţie „variantelor preliminare” şi mai multă atenţie „deciziilor finale”.

SURSA: Mediafax
DETALII:
Citeşte şi Raportul pe justiţie: România nu scapă de monitorizare.