"Datorită numărului mare de cereri de despăgubire, AVAS a avut şi are mari probleme în a face aceste plăţi. Ca o stare de fapt, putem să spunem au fost perioade în care conturile noastre au fost blocate cu titluri executorii depuse de către păgubiţi care îşi aşteptau restituirea sumelor cuvenite. (…) La nivel naţional este vorba de o sumă de aproximativ 35 de milioane de lei, însă în momentul de faţă ritmul plăţilor nu mai ţine de noi, ritmul lor ţinând de aceste titluri executorii depuse pe conturile noastre", a spus Marius Lucian Obreja.

Potrivit acestuia, Aradul stă bine la capitolul despăgubiri, aflându-se cu cinci procente peste media pe ţară, din cele 449 de persoane care au solicitat despăgubiri mai trebuind să fie despăgubite numai circa 120.

El a precizat că în judeţul Arad AVAS are în portofoliu 13 societăţi comerciale, din care trei se află în procedura de insolvenţă. Obreja a spus că din ritmul intrărilor în procedură de insolvenţă şi apoi imediat de intrare într-o procedură de faliment şi lichidare se poate observa că multe societăţi comerciale au fost transformate în fier vechi.

"Noi nu avem puterea şi anvergura să facem o analiză în acest sens, dar cred că ar fi chiar interesant să vedem care a fost fizic cantitatea în tone a fierului vechi care s-a exportat din România. Este o analiză foarte interesantă, dacă cineva ar putea să o facă", a precizat Marius Lucian Obreja.

Preşedintele AVAS a avut o întâlnire cu reprezentanţii SC Astra Vagoane Călători Arad SA şi cu cei de la SC Victoria SA Arad, fostul unic producător de ceasuri deşteptătoare din România.

"Dacă Astra este de anvergură mare, cu planuri de dezvoltare aplicate, cu investiţii în curs, cu portofolii, cu ieşire în afară, cealaltă însă este o societate de dimensiuni mai mici, care se luptă cu armele şi cu specificul ei în zona întreprinderilor mici sau mijlocii", a arătat Marius Lucian Obreja.

Preşedintele AVAS, însoţit de vicepreşedintele autorităţii, Radu Ghidău, s-a întâlnit cu oamenii de afaceri arădeni, iar sâmbătă acesta are programată o deplasare în judeţ.
Sursa: Agepres