Laura Codruța Kovesi vrea să ajungă șef la Parchetul European. Pentru ca acest lucru să se întâmple, ea trebuie să parcurgă niște etape. Una dintre ele se pare că a fost deja stabilită. Este vorba de audierea fostei șefe a DNA în Parlamentul European. Concret, pe data de 26 februarie, Laura Codruța Kovesi este așteptată în Comisia pentru libertăți civile (LIBE) a Parlamentului European (PE) pentru a fi audiată pentru postul de procuror-șef al Parchetului european, au declarat surse din PE pentru G4Media.ro. Ea concurează pentru şefia Parchetului European cu alţi doi procurori din Germania şi Franţa. Câştigătorul va fi ales prin codecizia Parlamentului European şi COREPER – reuniunea tuturor ambasadorilor statelor UE pe lângă instituţiile europene- instituţie a Consiliului UE. În consecință, Comisia LIBE îi va audia și pe ceilalți candidați pentru șefia Parchetului European. 

Potrivit europarlamentarului Cristian Preda, cei trei candidați aflați pe lista scurtă – Kovesi, Bohnert, Ritter – vor fi audiați în PE de membrii comisiei LIBE și ai comisiei de control bugetar. Cele două comisii vor vota, apoi, separat pe cine desemnează. “Numele unui singur procuror va fi trimis conferinței președinților de grupuri politice. Un reprezentant al PE va negocia cu ambasadorii din statele-membre, decizia luându-se cu majoritate absolută, nu cu unanimitate. Numele agreat în aceste discuții va fi supus votului (secret al) membrilor Parlamentului European. Totul e prevăzut să se termine până începe campania electorală”, a explicat Cristian Preda, pe pagina sa de Facebook. 

Ministrul Justiției, Tudorel Toader a trimis o scrisoare către miniștrii de Justiție din Uniunea Europeană. Acesta a amintit rolul fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi în semnarea protocoalelor secrete și revocarea acesteia din fruntea parchetului anticorupție.“Protocoalele, de când au fost declarate neconstituţionale, aduc aminte de amestecul politicului, de Securitate şi de aplicarea legilor atât de cunoscută în ţara noastră în perioada regimului comunist. Printre semnatarii acestor pacte secrete si antidemocratice a fost Laura Codruta Kovesi”, se spune în document.