”Împreună cu schimbarea climatică, securitatea alimentară şi nutriţională mondială reprezintă miza epocii noastre”, a subliniat Annan în cursul unei conferinţe de presă desfăşurate la sediul FAO, Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură din cadrul Naţiunilor Unite.

”Dacă ţările nu pot face cauză comună pentru a se ajunge la securitate alimentară, cel mai fundamental drept al oamenilor, speranţele noastre pentru o cooperare internaţională mai globală par să fie condamnate”, a mai adugat el.

Laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2001, Kofi Annan conduce Alianţa pentru o Revoluţie Verde în Africa (AGRA), finanţată de fundaţii filantropice americane şi britanice de susţinere a dezvoltării.

În opinia sa, în ultimii ani asistăm la o ”regresie îngrijorătoare” ce ia forma unei ascensiuni a protecţionismului, interdicţiilor unilaterale a exporturilor şi acordurilor exclusive ”ce răspund nevoilor alimentare ale ţărilor bogate, dar nu şi ale celor sărace”.

Pe de altă parte. Annan a apreciat ca ”extrem de supărătoare” acapararea de către ţările bogate a terenurilor din statele sărace. ”Este alarmant să aflăm dintr-un raport recent că terenuri agricole ce echivalează cu un teritoriu cât Franţa au fost cumpărate, în 2009, în Africa, de fondurile de risc şi alţi speculatori”, a acuzat el.

”Nu este nici just şi nici viabil ca terenurile agricole să fie astfel subtilizate comunităţilor, nici ca hrana să fie exportată din ţările în care oamenii nu ajung să mănânce până se satură. Populaţiile locale nu vor tolera acest abuz, iar noi nici atât”, a avertizat el.