Președintele Klaus Iohannis devine, astfel, cel de-al 11-lea laureat al acestui premiu. Distincția îi este acordată – așa cum a precizat fundaţia Centrul german – pentru angajamentul său neobosit şi multilateral faţă de drepturile omului şi ale minorităţilor în România şi Europa.

Premiul Franz Werfel pentru drepturile omului este acordat o dată la doi ani unor persoane, inițiative sau grupuri ale căror acțiuni trezesc un sentiment de responsabilitate față de încălcarea drepturilor omului prin genocid, expulzare sau distrugerea deliberată a grupurilor naționale, etnice sau religioase.

Premiul acordat din doi în doi ani include suma de 10.000 de euro, iar între laureaţii anteriori se numără fostul preşedinte german Joachim Gauck, laureata Premiului Nobel pentru literatură Herta Müller şi istoricul Karl Schlögel.

Ceremonia de decernare a premiului, pe 4 iunie. Jean Claude Juncker va susţine discursul de felicitare

Ceremonia de decernare a premiului Franz Werfel este prevăzută să se desfăşoare pe 4 iunie la Paulskirche din Frankfurt, discursul de felicitare urmând să fie susţinut de fostul preşedinte al Comisiei Europene Jean Claude Juncker.

De altfel, acest eveniment a fost anunțat încă de la începutul anului de către publicația sașilor stabiliți în Germania Siebenbuerger Zeitung. Sursa menționată i-a făcut, atunci, o mică descriere președintelui României și a amintit de perioada în care a fost primarul Sibiului.

„Klaus Werner Iohannis s-a născut la Hermannstadt, la 13 iunie 1959. Face parte din minoritatea germană a sașilor transilvăneni din România. Locul său de naștere a fost timp de secole centrul spiritual și cultural al sașilor din Transilvania. Iohannis a studiat fizica și a fost profesor și consilier școlar la liceul tradițional Brukenthal din orașul său natal.

Pe plan politic, s-a implicat în înființarea Forumului Democrat, o organizație de autoreprezentare a germanilor din România, care se ocupă în special de germanii rămași în România după marele val de emigrare de la sfârșitul anilor 1980., a scris publicația.

Descriere făcută președintelui României

În plus, sursa amintită a arătat că, în calitate de primar, Klaus Iohannis a muncit fără a ține cont de partide pentru toți cetățenii orașului și a reușit, printre altele, ca Sibiul să fie declarat Capitală Europeană a Culturii în 2007.

„A fost reales primar de două ori cu peste 80% din voturi. Din 2014, Johannis este președintele României și se bucură de încrederea compatrioților săi români, dar și a minorităților care trăiesc în România. Este meritul său că România s-a poziționat întotdeauna în vestul politic al Europei și a promovat calea integrării europene. Este, de asemenea, meritul său că lucrează cu mare angajament pentru a echilibra interesele diferitelor curente socio-politice.

Iohannis susține valorile democrației liberale și ale statului de drept și, în calitate de membru al sașilor transilvăneni, și-a asumat responsabilitatea pentru comunitate. Angajamentul său pentru o cooperare unită și prosperă a tuturor statelor și popoarelor din Europa nu poate fi apreciat îndeajuns de mult”, a mai arătat publicația din Germania.