Klaus Iohannis a explicat că motivul pentru care România nu este primită în spațiul Schengen este din cauză că nicio țară nu dorește să-și conexeze sistemul informatic ultra sensibil cu o Românie care nu controlează lupta împotriva corupției.

”Discuția despre Schengen este veche și faptul că nu suntem în Schengen are două motive:

O motivație este legată de modul în care ne comportăm noi: corupția și lupta împotriva statului. Nu vrea nimeni să-și conexeze sistemele foarte sensibile cu o țară care nu poate ține în frâu corupția. Ne-o spun oamenii pe față: rezolvați-vă problema corupției și mâine sunteți în Schengen. Asta mai durează un pic, că nu se poate rezolva cât timp sunt ăștia la putere și știți la cine mă refer.

A doua problemă nu ține de noi: nu au încredere că putem să ținem sub control fenomenul migraționist.

Am discutat cu toți liderii europeni. Am fost atât de aproape, atât de aproape să intrăm în Schengen, dar au câștigat PSD-iștii și totul s-a dus pe apa sâmbetei, totul s-a resetat. PSD-iștii sunt de vină că nu suntem în Schengen. Dacă continuam lupta împotriva corupției, consolidarea statului de drept, astăzi eram în Schengen și o spun cu toată răspunderea pentru că știu ce vorbesc! Nu din cauza voastră, nu din cauza francezilor nu suntem în Schengen, ci din cauza PSD-ului. O spun cu toată răspunderea!”, a spus Klaus Iohannis.