Apel pentru pace în Ucraina venit de la preşedintele României, Klaus Iohannis, şi de la omologul său chilian, Gabriel Boric.

Klaus Iohannis: Comunitatea internaţională are datoria să sprijine Ucraina pentru a respinge agresiunea rusă

Aflat în vizită oficială în Republica Chile, preşedintele Iohannis a transmis că efectele conflictului militar de lângă România se resimt la nivel global, inclusiv în Chile, iar comunitatea internaţională trebuie să promoveze ordinea internaţională bazate pe norme.

„În cadrul discuţiilor de astăzi, am prezentat preşedintelui Boric evaluările şi poziţia României ca stat vecin al Ucrainei în privinţa războiului de agresiune declanşat de Rusia. Acesta are consecinţe serioase asupra securităţii României şi în plan european, dar are efecte şi la nivel global, inclusiv asupra Chile.

Am convenit că vom continua să lucrăm împreună în forurile multilaterale pentru condamnarea războiului şi pentru promovarea ordinii internaţionale bazate pe norme. Trebuie să fie clar pentru toată lumea: Rusia a încălcat prin forţă suveranitatea teritorială a Ucrainei, inclusiv Carta ONU.

Comunitatea internaţională are datoria să sprijine Ucraina pentru a respinge agresiunea rusă şi pentru a-şi redobândi suveranitatea şi libertatea”, a afirmat sâmbătă, 22 aprilie, Klaus Iohannis.

Preşedintele Gabriel Boric: Facem un apel energic la respectarea integrităţii teritoriale a Ucrainei

În cadrul conferinţei susţinute la Palatul La Moneda, preşedintele Gabriel Boric a făcut şi el un „apel energic la pace” şi la „respectarea integrităţii teritoriale a Ucrainei”.

„Nu vom obosi să condamnăm acest război de agresiune injust din partea Rusiei în Ucraina. Efectele acestui război sunt departe de Chile, dar oricum ajung şi la noi aşa cum şi în România sunt efectele sancţiunilor, ale creşterii preţurilor la energie, ale inflaţiei.

Aici, în Chile, la kilometri distanţă, la fel le trăim. De aceea, facem un apel energic la pace, la respectarea drepturilor omului şi la respectarea integrităţii teritoriale a Ucrainei”, a declarat preşedintele chilian, potrivit Agerpres.

Summit istoric între UE şi Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene

Cei doi şefi de stat au mai discutat sâmbătă şi despre relaţia dintre Chile şi Uniunea Europeană.

„Chile poate conta pe România în ceea ce priveşte promovarea şi dezvoltarea relaţiilor de cooperare cu Uniunea Europeană”, a punctat preşedintele României.

Klaus Iohannis a adăugat că Summitul UE – Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene va fi un moment istoric. Acest summit va fi organizat în vara acestui an.

„Instrumentele europene, precum Global Gateway, oferă oportunităţi concrete şi voi încuraja autorităţile şi companiile româneşti să se implice suplimentar în implementarea lor, în favoarea Chile”, a declarat Klaus Iohannis.