Potrivit președintelui României, Klaus Iohannis, comasarea alegerilor se discută în partide şi este o variantă care este posibilă constituţional.

Comasarea alegerilor din 2024

„Comasarea alegerilor se discută în partide, este o variantă care e posibilă constituţional însă nu e posibil să aducem parlamentarele mai aproape. Este însă posibil să fie amânate localele.

Dacă asta e o soluţie sau nu vom vedea pe parcurs. Au existat prime discuţii la nivelul coaliţiei, încă se evaluează dacă aduce ceva, că dacă nu aduce nimic nici pentru cetăţean, nici pentru partide, nu trebuie făcut.  Soluţii tehnice, constituţionale ar exista, dar ele vor putea fi puse în operă doar atunci când de aici apare un beneficiu evident.”, a declarat Klaus Iohannis.

România va avea un „festival” de alegeri în 2024

De asemenea, Klaus Iohannis a ținut să precizeze că ”în mod normal, în România în 2024 am avea cam multe alegeri”, iar pentru români va fi ca un festival.

”Este o realitate. În primăvară ar fi europarlamentare, toamna devreme ar fi locale, toamna târziu ar fi parlamentare şi toamna şi mai târziu ar fi prezidenţiale. Patru rânduri de alegeri complicate sunt problematice. Patru rânduri de alegeri într-un an sunt problematice.

Vă daţi seama că începând din această toamnă până la sfârşitul anului viitor ne-am afla permanent într-o competiţie electorală, cu certuri la televizor, pe reţele sociale. Pentru români nu ştiu dacă ar fi un festival. Deci un temei pentru discuţie există, dar nu există o decizie luată”, a mai spus Klaus Iohannis.

Români și-ar dori comasarea alegerilor în 2024

Au fost deja realizate sondaje de opinie care arată că oamenii își doresc mai puține chemări la urne. Un sondaj realizat de PNL indică un procent covârșitor de 67% dintre români care și-au exprimat ferm preferința pentru cuplarea unor runde de alegeri. Asta înseamnă că două treimi dintre cetățenii cu drept de vot sunt de acord cu organizarea unor alegeri la comun.

Mai mult de atât, conform aceluiași sondaj, 70% dintre respondenți spun că nu ar fi confuzi în situația în care li s-ar înmâna 6 buletine de vot.

Organizarea mai multor runde de alegeri în același timp a apărut ca o dorință a alegătorilor. Cetățenii nu doresc patru chemări la urne (cinci, incluzând eventualul tur doi al prezidențialelor) în decursul unui an, ci un număr mai restrâns, rezultat din organizarea unor alegeri la comun.