Certificatul verde digital privind COVID-19 va înlesni libera circulaţie, a declarat, luni, preşedintele Klaus Iohannis, care a subliniat însă că acesta nu trebuie să ducă la discriminări între cetăţenii europeni.
„Avem teme importante care vor fi discutate în această seară şi mâine toată ziua. Avem o discuţie despre evoluţia pandemiei şi aici sunt două teme care şi pentru noi au o importanţă deosebită. Prima temă este certificatul COVID, certificatul digital, care într-un timp rezonabil de scurt trebuie să fie la dispoziţia cetăţenilor europeni şi cred că este un lucru bun, acest certificat va înlesni libera circulaţie, însă trebuie să avem grijă ca acest certificat să nu ducă la discriminări între cetăţenii europeni”, a spus Klaus Iohannis, înainte de reuniunea extraordinară a Consiliului European, care se desfăşoară la Bruxelles, luni şi marţi.
Şeful statului a subliniat că în contextul pandemiei de COVID-19 este nevoie de solidaritate.
„Avem, pe de altă parte, legat de pandemie, legat de vaccinare, tema solidarităţii, solidarităţii cu alte state, cu state terţe. În cazul nostru vorbim, de exemplu, despre Moldova. Noi am donat deja 300.000 de doze de vaccin Moldovei, dar sigur că şi alţii trebuie să facă lucruri similare pentru a ne asigura că avem o distribuire echitabilă a vaccinurilor”, a spus preşedintele Iohannis.
El a arătat că la reuniunea Consiliului European se va discuta şi despre schimbările climatice, despre relaţiile cu Rusia, cu Marea Britanie după Brexit, situaţia din Orientul Mijlociu, precum şi despre avionul deturnat în Belarus.
Ce va propune Klaus Iohannis la reuniunea Consiliului European
Președintele Klaus Iohannis va participa, luni și marți, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, care se va desfășura la Bruxelles. Potrivit unui comunicat de presă al Adminsitrației Prezidențiale, șeful statului va susține necesitatea elaborării unui document strategic al Uniunii cu privire la abordarea viitoare a relațiilor cu Federația Rusă.
Printre subiectele care vor fi discutate la Consiliul European se numără relațiile cu Rusia și Marea Britanie, pandemia COVID-19 și combaterea schimbărilor climatice
„Legat de relațiile dintre Uniunea Europeană și Federația Rusă, Președintele Klaus Iohannis va pleda pentru o abordare unitară și solidară din partea Uniunii, pe baza celor cinci principii directoare agreate anterior. De asemenea, Președintele României va susține necesitatea elaborării unui document strategic al Uniunii cu privire la abordarea viitoare a relațiilor cu Federația Rusă”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.
Referitor la relațiile Uniunii cu Marea Britanie, președintele „va evidenția necesitatea menținerii unei abordări constructive a Uniunii bazate pe principiile unității, solidarității și nediscriminării.” De asemenea, Klaus Iohannis „va insista ca statele membre și instituțiile europene să facă demersuri susținute pentru a convinge autoritățile britanice să aplice un tratament nediscriminatoriu față de toți cetățenii Uniunii Europene”, în ceea ce privește taxele pentru vizele de muncă.