Klaus Iohannis a semnat! Eliberări din funcții pe bandă rulantă, decise de președintele României

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat marți, 25 ianuarie 2022, următoarele decrete, potrivit informațiilor transmise de Administrația Prezidențială.

  • Decret privind eliberarea din funcția de procuror, cu grad profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi a domnului Iulian Ispir – pensionare, la data de 25 ianuarie 2022;
  • Decret privind eliberarea din funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi a doamnei Daniela Ispir – pensionare, la data de 25 ianuarie 2022;
  • Decret privind eliberarea din funcția de procuror, cu grad profesional corespunzător parchetului de pe lângă tribunal, la Parchetul de pe lângă judecătoria Rupea a domnului Ioan Florin Răduţoiu – pensionare.

Decrete semnate anterior de Klaus Iohannis

Amintim că în cursul zilei de 14 ianuarie, președintele Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete printre care și cel care prevede ca nomazii digitali să intre în categoria străinilor ce pot beneficia de viză de lungă ședere. Este vorba despre legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, a informat Administrația Prezidențială la momentul respectiv.

Potrivit actului normativ, prin nomad digital se înţelege străinul care este angajat cu un contract de muncă la o companie înregistrată în afara României şi care prestează servicii prin utilizarea tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor sau care deţine o companie înregistrată în afara României, în cadrul căreia prestează servicii prin utilizarea tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor şi poate desfăşura activitatea de angajat sau activitatea din cadrul companiei de la distanţă, prin folosirea tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor.

Viza de lungă şedere se acordă, la cerere, nomazilor digitali care doresc să călătorească şi să rămână pe teritoriul României, în timp ce continuă să obţină venituri din prestarea contractului de muncă la o companie înregistrată în afara României sau din activităţile desfăşurate printr-o companie înregistrată de aceştia în afara României, prin utilizarea tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, dacă îndeplinesc în mod cumulativ următoarele condiţii: dispun de mijloace de întreţinere obţinute din activitatea desfăşurată, în cuantum de cel puţin trei ori câştigul salarial mediu brut lunar din România pentru fiecare dintre ultimele 6 luni anterioare datei depunerii cererii de viză, precum şi pentru întreaga perioadă înscrisă în viză; desfăşoară activităţile din care obţin venituri, de la distanţă, prin folosirea tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor.

În scopul obţinerii vizei de lungă şedere, nomazii digitali trebuie să prezinte mai multe documente. De asemenea, străinilor din categoria nomazilor digitali li se acordă viza, după caz, dacă prezintă mai multe documente. Legea mai prevede că nomazii digitali, intraţi în România în baza unei vize de lungă şedere, pentru alte scopuri, pot solicita prelungirea dreptului de şedere temporară cu îndeplinirea cumulativă a mai multor condiţii.