Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 139/2022 privind prelungirea mandatelor unor membri ai Comitetului de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Mandatele prelungite pentru șase luni

Legea prevede că mandatele în derulare ale membrilor Comitetului de reglementare al ANRE care au expirat pe 23 octombrie 2022 se prelungesc pentru o perioadă de şase luni.

În expunerea de motive a actului normativ se arată că acest comitet, format din şapte membri, poate funcţiona în mod regulamentar doar în prezenţa a patru dintre aceştia.

La 23 octombrie anul trecut expirau mandatele deţinute de patru membri ai Comitetului de reglementare al ANRE, respectiv cele ale preşedintelui Dumitru Chiriţă, vicepreşedintelui Nagy-Bege Zoltan şi ale membrilor Cornelia Sulger şi Gabriel Gheorghe.

ANRE a trimis spre decontare 7,7 miliarde de lei

Pe de altă parte, amintim că ANRE a verificat şi transmis spre decontare, în conformitate cu OUG 27/2022, o sumă de peste 7,7 miliarde lei.

Astfel, pentru perioada aprilie 2022 – martie 2023, un număr total de 87 de societăţi au depus 730 de cereri, din care au fost aprobate pentru clienţi casnici 227 şi pentru clienţi noncasnici 355. Un număr de 11 cereri pentru clienţi casnici au fost declarate neeligibile.

Suma transmisă către Ministerul Energiei pentru clienţi noncasnici depăşeşte 4,8 miliarde lei, iar cea transmisă Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, pentru clienţi casnici, este de peste 2,9 miliarde lei.

„Suma totală transmisă spre decontare în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.27/2022 a crescut cu 81.587.951,35 lei faţă de suma din Informarea de presă din data de 15.12.2022. Diferenţa de 140 cereri depuse pentru decontare reprezintă cererile care se află în diferite stadii de analiză, iar pe măsură ce operatorii încarcă datele şi documentele justificative solicitate de către experţii alocaţi, verificarea şi determinarea acestora se va realiza cu maximă operativitate”, se menţionează în comunicatul semnat de Dumitru Chiriţă, preşedintele ANRE.

Consumatorii casnici au consumat mai puțin

De asemenea, consumatorii casnici din România au consumat cu 5% mai puțină energiei în primele nouă luni ale anului trecut, arată ultimul raport al ANRE. Cererea de energie din partea populaţiei reprezintă un sfert din consumul total de energie, aflat şi el în scădere cu 6% în perioada analizată din cauza reducerii consumului industrial.

Scăderile acestea de 5-6% în ceea ce priveşte consumul de energie amintesc de criza economică din 2009, dar atunci contracţia cererii a fost generată de prăbuşirea economiei, nu de preţuri istorice. Cererea de gaze naturale a scăzut cu 14% iar cea de carburanţi a stagnat după scumpiri galopante.