Khamenei a ținut acest discurs cu ocazia Zilei Ierusalimului, în care Israelul comemorează ocupația părții de est a orașului și în care Iranul își amintește de opoziția sa față de situaţia respectivă și față de sionism în general. „Scopul luptei este eliberarea tuturor țărilor palestiniene” și „întoarcerea tuturor palestinienilor în țara lor”, le-a spus ghidul spiritual iranienilor. 

„Astăzi, lumea numără victimele coronavirusului pe întreaga planetă, dar nimeni nu se întreabă cine este responsabil pentru încarcerările și disparițiile a sute de mii de martiri în Palestina și în țările în care Europa și Statele Unite au condus războaie (…) Virusul etern al sionismului trebuie eliminat”, a insistat el.

Retorica Iranului împotriva Israelului nu este nouă, dar săptămâna aceasta a escaladat după ce un afiș postat pe un site al regimului iranian a făcut referire la „soluția finală”, numele dat planului Germaniei naziste pentru eliminarea populației evreiești din Europa. „Palestina va fi liberă. Soluția finală: rezistența până la referendum”, se poate citi pe afişul în cauză. 

Ulterior, Khamenei a lămurit că „eliminarea regimului sionist nu înseamnă eliminarea evreilor”. Dar a stârnit o avalanşă de noi critici. Uniunea Europeană (UE) a calificat apelurile lui Khamenei drept „amenințări la adresa păcii și a securității internaționale”. „Condamn la modul cel mai ferm posibil apelul liderului suprem iranian la luptă împotriva Israelului”, a declarat joi, înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de securitate, Josep Borrell, potrivit El Periodico.

De asemenea, secretarul de stat al Statelor Unite, Mike Pompeo, a condamnat faptul că „liderul principalului promotor al terorismului și antisemitismului din lume neagă Holocaustul, trimite bani și arme teroriștilor anti-Israel și invocă acum denumirea nazistă de ‘soluție finală’ „.