Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a comentat situaţia în care se află acum ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Ce părere are Kelemen Hunor despre performanţa ministrului Agriculturii?

Liderul UDMR spune că ministrul PSD a muncit foarte mult, însă deciziile de la Bruxelles nu au depins, până la urmă, de el.

„A muncit mult, dar nu a depins de el. Vedeţi ce s-a întâmplat şi cu alte state unde nu Daea este ministrul Agriculturii şi tot prost a ieşit în sensul că au primit mult mai puţin de la Comisia Europeană decât era paguba (…)

Trebuie să mergem mai departe cu această luptă pentru fermieri, fiindcă noi nu ne-am angajat, nici eu, nici UDMR, nici colegii de la PSD sau PNL şi nu am trecut în programul de guvernare că dezideratul nostru este să distrugem agricultura românească.

Exact invers, noi am spus că vrem să dezvoltăm agricultura românească. Deci nu putem merge pe varianta actuală, trebuie să luptăm mai departe”, a declarat Kelemen Hunor.

Ucrainenii folosesc foarte multe erbicide interzise în UE

Preşedintele UDMR spune că este corect ca Ucraina să fie ajutată în acest moment, însă nu cu preţul propriei economii sau a propriei agriculturi.

În plus, mai există problema foarte importantă a calităţii cerealelor provenite din Ucraina.

„Cu Ucraina este altă discuţie, fiindcă agresorul este Rusia. Tu vrei să ajuţi pe cel care este agresat, ceea ce este corect. Dar nu cu preţul de a distruge economia ta, agricultura ta.

Mai ales că ideea de a permite tranzitarea ţărilor din Uniunea Europeană către state terţe pentru cerealele din Ucraina a fost o idee bună, dar pe parcurs s-a stricat. Că nu s-a tranzitat, ci s-a oprit în România, în Bulgaria, în Ungaria, în Polonia şi aşa mai departe.

Nu neapărat în Olanda şi nu neapărat în Portugalia. De aceea sunt oamenii supăraţi.

Nu mai vorbesc eu de calitate, fiindcă ucrainenii folosesc 200 de erbicide în plus faţă de ceea ce se foloseşte în Uniunea Europeană că la ei nu este interzisă folosirea acestor erbicide şi asta înseamnă o calitate foarte-foarte proastă a cerealelor care intră pe piaţa europeană.

Ideea a fost bună, a fost generoasă, a fost corectă, să ajutăm Ucraina. Dar nimeni nu s-a gândit că vin băieţii deştepţi”, a mai spus Kelemen Hunor, invitat în emisiunea „Insider politic” de la Prima TV.

„Trebuie să ţinem partea fermierilor. Trebuie să cerem de la Comisie o despăgubire reală”

Cu toate acestea, România a evitat să ia o decizie drastică şi unilaterală cu privire la Ucraina.

„România nu a vrut să ia o decizie unilaterală, cu toate că putea să o facă, aşa cum au făcut şi alţii, temporar. Dar o decizie unilaterală nu face altceva decât să pună presiune pe Comisia Europeană, ceea ce s-a şi întâmplat.

Pe de altă parte, încurcă pe cei care nu au luat o decizie unilaterală, fiindcă prin Polonia nu mai intră, prin Ungaria nu mai intră, bulgarii interzic şi atunci totul va veni prin România. Noi spunem că sigilăm transportul. Dar asta înseamnă că dacă ai capacitate administrativă şi logistică, urmăreşti transportul până când iese din ţară.

Dar dacă celălalt nu mai urmăreşte, acolo intră pe piaţă tot europeană şi se întoarce la tine din nou problema. Din acest punct de vedere eu cred că noi trebuie să ţinem partea fermierilor. Trebuie să cerem de la Comisie o despăgubire reală (…)

Din punctul meu de vedere, o limitare a importurilor, pe  perioadă de timp poate ar fi pus o presiune pe Comisie”, a mai spus Kelemen Hunor.