Daniar Berlibaiev, prezent la o conferinţă de presă organizată în avanpremiera Forumului Eurasia Kazenergy, ce se va desfăşura în 2-3 octombrie la Astana, a afirmat: ‘Kazahstanul intenţionează să asigure livrarea a 64 milioane de tone de petrol kazah către regiunea Mării Negre până în 2020’.

KazMunaiGaz se aşteaptă ca primele livrări de petrol să fie obţinute de la zăcământul Kaşagan în primul trimestru din 2013. Regiunea Caspică include acest zăcământ, care va asigura 10% din consumul mondial de petrol în următorii 35 de ani, a adăugat Berlibaiev.

KazMunaiGas este o companie petrolieră controlată de statul kazah. În luna august 2007, KazMunaiGas a semnat un acord de achiziţie de acţiuni cu Rompetrol Holding SA (Elveţia) pentru 75% din titlurile companiei olandeze The Rompetrol Group. Ulterior, omul de afaceri Dinu Patriciu a vândut participaţia de 25 la sută pe care o mai deţinea la Rompetrol Group către compania KazMunayGas /KMG/, care a ajuns să controleze în totalitate grupul Rompetrol.
Sursa: Agerpres