Recursul înaintat de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă privind intrarea în carantină a localităţii Gornet din judeţul Prahova a fost respins de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, joi, 13 august. ÎCCJ a menţinut astfel decizia Curţii de Apel Bucureşti de anulare a ordinului şefului DSU privind carantinarea respectivei localităţi.

“Respinge excepţiile inadmisibilităţii şi nulităţii recursului formulat de pârâtul Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, invocate de recurenta-reclamantă Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Gornet. Respinge recursul declarat de pârâtul Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă împotriva sentinţei civile nr. 694 din 4 august 2020, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat.

Ia act de renunţarea la judecata recursului formulat de reclamanta Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Gornet. Obligă recurentul-pârât Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă la plata sumei de 1.000 lei, cu aplicarea art. 451 alin. 2 Cod Procedură Civilă, reprezentând cheltuieli de judecată către recurenta – reclamantă Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Gornet. Definitivă”, se arată în decizia instanţei.

Localnicii din Gornet vor formula acţiuni în pretenţii personale (colective) împotriva DSU

Înalta Curte a luat act de faptul Primăria din Gornet a renunţat la recursul prin care solicita despăgubiri de la DSU în urmă măsurii carantinării localităţii.

Reprezentantul autorităţile locale din Gornet în instanţă, avocatul Bogdan Dumitru, a trimis la ÎCCJ o adresă prin care anunţa că renunţă la judecarea cererii de recurs formulate împotriva sentinţei pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti, motivând că localnicii vor formula acţiuni în pretenţii personale (colective) împotriva DSU.

La data de 4 august 2020, Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea autorităţilor locale din comuna Gornet, judeţul Prahova, de anulare a ordinului şefului DSU privind intrarea în carantină a satului Gornet. De asemenea, judecătorii au respins cererea autorităţilor locale ca DSU să plătească daune de 4 milioane euro.

Ulterior, cele două părţi din dosar au formulat recurs împotriva deciziei CAB, avocatul care a reprezentat autorităţile din Gornet cerând, de această dată, daune morale de două milioane de euro, jumătate din suma pretinsă iniţial, scrie Agerpres.

Carantina instituită în satul prahovean Gornet la data de 22 iulie s-a încheiat la termen, pe data de 5 august, înainte de judecarea recursului la Instanţa supremă.