Joe Biden nu crede că armata Chinei va ataca Taiwanul

Luni, 14 noiembrie 2022, președintele Statelor Unite ale Americii (SUA), Joe Biden, a avut o întâlnire oficială cu președintele Chinei, Xi Jinping, cu ocazia Summitului G20 de la Bali. La scurt timp după aceea, Joe Biden a declarat că nu consideră iminent un atac al armatei Chinei împotriva Taiwanului.

„Nu cred că există o tentativă iminentă din partea Chinei de a invada Taiwanul”, a declarat, luni, Joe Biden.

Xi Jinping „a spus foarte clar că doreşte o rezolvare paşnică” a diferendului cu insula independentă de facto din 1949, considerată de Guvernul de la Beijing o provincie chineză rebelă.

„Sunt convins că a înţeles foarte bine ce am spus, iar eu am înţeles ce spunea el”, a adăugat preşedintele SUA, potrivit agenției de presă AFP.

China nu vrea ca SUA să depăşească anumite limite în privinţa susţinerii Taiwanului

Potrivit sursei citate anterior, Xi Jinping a spus, de fapt, că americanii nu trebuie să depăşească anumite limite în privinţa susţinerii Guvernului de la Taipei.

„Problema Taiwanului este chiar în centrul intereselor fundamentale ale Chinei, fundamentul politic al relaţiilor chino-americane şi prima linie roşie ce nu trebuie depăşită” în relaţiile bilaterale, a spus președintele Chinei. El a dat asigurări că ţara sa nu caută să sfideze Statele Unite ale Americii sau să schimbe „ordinea internaţională existentă”.

Joe Biden a avertizat anterior că Statele Unite ale Americii sunt dispuse să facă uz de forţă în cazul în care armata Chinei va ataca Taiwanul. Oficial, Washingtonul recunoaşte principiul unei singure Chine, sub conducerea Guvernului de la Beijing.

După alegerea preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen, care au avut loc în anul 2016, China a respins orice ofertă de negociere cu Taiwanul şi şi-a intensificat presiunile asupra insulei respective. În octombrie, la congresul Partidului Comunist Chinez, X Jinping a anunțat că Guvernul de la Beijing nu va exclude niciodată folosirea forţei armate pentru reunificare.

G20 sau „Grupul celor douăzeci de miniștri ai finanțelor și ai guvernatorilor băncilor centrale” (Group of Twenty Finance Ministers and Central Bank Governors) este un forum creat în 1999, după crizele din Asia și Rusia, pentru a reuni economiile dezvoltate și marile economii emergente din întreaga lume.

G20 cuprinde Statele Unite ale Americii, Canada, Marea Britanie, Franța, Rusia, Germania, Italia, Japonia  (state care compun zona dezvoltată a economiei mondiale), China, Coreea de Sud, Africa de Sud, Arabia Saudită, Mexic, Brazilia, Argentina, India, Australia, Indonezia și Turcia (state care compun zona emergentă a economiei mondiale), alături de reprezentanți ai Uniunii Europene (UE), ai Fondului Monetar Internațional (FMI) și ai Băncii Mondiale.