Preşedintele Joe Biden va încercă să ia măsuri pentru rezolvarea, măcar parţială, a unei probleme deosebit de delicate în Statele Unite: cea a armelor de foc.

Ar putea fi reglementate anumite tipuri de vânzări de arme de foc

Astfel, liderul de la Casa Albă va anunţa joi, 8 aprilie, o serie de măsuri pentru limitarea armelor de foc, potrivit unui anunţ făcut miercuri de purtătoarea de cuvânt a preşedinţiei, Jen Psaki, scrie agenţia AFP.

Nu se cunoaşte deocamdată natura acestor anunţuri, pentru că Guvernul democrat nu a oferit detalii în acest sens. Totuşi, s-ar părea că Joe Biden va emite decrete prezidenţiale pentru a reglementa mai bine anumite tipuri de vânzări, potrivit site-ului Politico.

Problema armelor „fantomă”

Preşedintele Biden ar urma să fie însoţit de procurorul general al SUA, Merrick Garland, iar cei doi vor aborda în special aşa-numitele arme „fantomă”, care sunt fabricate artizanal şi nu au număr de serie.

Liderul de la Casa Albă este un partizan de multă vreme al unei mai bune reglementări a armelor în Statele Unite. Joe Biden a promis în timpul campaniei sale pentru alegerile prezidenţiale să acţioneze pe acest front.

Un decret prezidenţial ar putea ocoli problema majorităţii la limită a democraţilor din cele două camere

În ultimele săptămâni, au avut loc mai multe atacuri armate în SUA, care au mărit presiunea pentru luarea unei decizii. După atacul armat din Georgia şi apoi din Colorado, Joe Biden a cerut Congresului să interzică puştile de asalt şi să adopte o lege pentru a verifica mai bine antecedentele cumpărătorilor.

Totuşi, majorităţile la limită ale democraţilor în Senat şi în Camera Reprezentanţilor fac dificilă adoptarea unor texte despre acest subiect foarte controversat. Un decret prezidenţial îi va permite lui Joe Biden să acţioneze mai repede.

Peste 43.000 de americani au murit în 2020 ca urmare a folosirii armelor de foc

În 1994, senator la acea dată, Joe Biden a participat la adoptarea unei legi care interzice puştile de asalt. Dar măsura a fost valabilă numai zece ani şi nu a putut fi reînnoită niciodată după 2004, având în vedere opoziţia congresmenilor republicani faţă de ceea ce ei percep ca încălcarea unui drept constituţional.

Armele de foc au făcut peste 43.000 de morţi, inclusiv sinucideri, în Statele Unite în 2020, conform site-ului Gun Violence Archive.

Numeroşi americani rămân însă foarte ataşaţi de armele lor şi s-au grăbit să cumpere mai multe de la începutul pandemiei, chiar mai multe în timpul marilor proteste anti-rasiste din primăvară şi a tensiunilor electorale din toamnă.

Sursa foto: Dreamstime