Problema gunoaielor din Sectorul 1 este deja celebră la nivelul întregii Românii. Totul a plecat de la conflictul dintre primarul Clotilde Armand şi operatorul de salubritate Romprest.

Clotilde Armand bate palma cu o firmă bănuită de legături cu Mafia italiană şi controlată, în trecut, de un afacerist reţinut pentru evaziune fiscală de 23 milioane euro

Edilul Sectorului 1 ar încerca să scape de Romprest cu ajutorul unei alte firme, BRAI-CATA, numai că aceasta are un trecut controversat. În urma cu ceva ani de zile, în presă apăreau informaţii cum că acţionarii acestei firme erau cetăţeni italieni, suspectaţi de legături cu Mafia din Sicilia.

În 2008, italienii s-au retras din firmă, iar BRAI-CATA a fost preluată și condusă, timp de zece ani, de compania Urban a afaceristului Doru Florescu, acuzat de evaziune fiscală în două dosare. Omul de afaceri a fost reținut în iulie 2015 în cadrul unei investigaţii a Parchetului Curţii de apel Bucureşti pentru evaziune fiscală de peste 23 de milioane de euro.

Sediul social al firmei se mută în București, în anul 2017, ”în vederea eficientizării și extinderii activității”. BRAI-CATA are ca obiect de activitate ”colectarea deșeurilor nepericuloase” și a avut o cifră de afaceri, în 2020, de puţin peste 104 milioane de RON, respectiv un profit de 316.537 RON.

Criza din Sectorul 1 a dus şi la concedieri la firma Romprest. 400 de oameni au fost disponibilizaţi în ultima perioadă, iar 100 dintre aceştia au fost încadraţi, repede, la BRAI-CATA.

Ce indică documentele?

Firma care a încheiat contractul cu Primăria Sectorului 1 ducea lipsă de personal și era neapărată nevoie de o suplimentare a schemei, altfel ar fi apărut unele întrebări incomode, au precizat surse pentru Gândul.ro.

Contractul încheiat între Primăria Sectorului 1 și BRAI-CATA face referire la ”servicii de colectare a deșeurilor dispersate pe spațiile verzi”.

Sursele Gândul mai transmit că o astfel de ”schimbare” nu arată decât ceea ce ”știa tot satul și nu știa bărbatul”, respectiv că interesele sunt mai presus de sănătatea sau confortul locuitorilor din Sectorul 1.

Contractul încheiat de Primăria condusă de Clotilde Armand cu BRAI-CATA nu este finanţat prin fonduri comunitare. El este în valoare de aproximativ 13.000 de euro, însă asta nu ar fi decât o mică parte infimă din ”felia de tort” pe care Clotilde Armand a pregătit-o firmei în cauză, mai notează Gândul.

Sursă foto: Gândul.ro
Sursă foto: Gândul.ro
Sursă foto: Gândul.ro

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea