Acesta recunoaşte totuşi că vor exista şi neajunsuri în evoluţia economică a Chinei, cum a fost şi în cazul SUA, cu razboaie civile, crize economice sau cu ani buni de nerespectare a drepturilor omului, dar este încrezător în puterea Chinei de a-şi reveni.
El argumentează această convingere prin puterea şi voinţa de muncă a chinezilor, care deşi sunt conduşi de un guvern comunist, sunt „cei mai buni capitalişti din lume”. El insistă că deşi China este un subiect fierbinte  pe ordinea de zi, puţini îşi dau seama că avem de-a face cu o schimbare istorică: Europa şi SUA predau ştafeta Asiei şi Chinei. "La momentul acesta, marii creditori ai lumii sunt China, Coreea, Taiwan, Hong Kong, Singapore şi Japonia, în timp ce SUA are cele mai mari datorii din istoria finanţelor mondiale. Copiii mei au conturi bancare în Asia", spune Rogers.
„Brokerii vor deveni taximetrişti, iar fermierii vor conduce Lamborghini”
Jim Rogers crede că producţia şi comercializarea mărfurilor şi bunurilor va deveni esenţială în anii următori şi că ţările care dezvoltă segmente precum agricultura, mineritul sau energia vor avea numai de câştigat în viitor.
„În SUA avem mai mulţi absolvenţi de PR decât fermieri,sau agricultori, sau mineri, nimeni nu se gândeşte măcar la meseriile acestea. Cred că şi în România e la fel, câţi dintre colegii dumneavoastră de şcoală au devenit antreprenori în domeniul agricol”, a întrebat Rogers participanții la conferința CFA "Europa Centrală și de Est și China: Punți de investiții și oportunități de afaceri".
El i-a sfătuit, mai în glumă, mai în serios pe cei care lucrează în lumea bancară sau care au absolvit MBA-uri să îşi caute alt domeniu de activitate. "Dacă vreţi să faceţi rost de bani pe termen lung, vă sfătuiesc să renunţaţi la acţiuni sau obligaţiuni şi să cumpăraţi mărfuri", a mai spus investitorul american.
România nu poate adopta euro în 2015
Rogers crede că românii sunt prea pesimişti în legătură cu situaţia economică a ţării, pentru că România merge deja într-o direcţie bună. El s-a declarat îngrijorat mai degrabă în legătură cu o posibilă nouă criză economică a SUA, care ar putea surveni în 2016 sau 2017 şi care va afecta cu siguranţă toată Europa. "România ar putea fi afectată din nou de o criză economică care s-ar propaga dinspre SUA. Politicienii vă vor spune că nu vă paşte nimic, dar să nu îi credeţi. Singurele economii care nu vor suferi sunt cele care vor concentra pe dezvoltarea industriei şi pe producţia de bunuri şi mărfuri."
Rogers şi-a amintit cum vedea România în urmă cu 31 de ani, la prima lui vizită aici: o ţară cu un potenţial uriaş în agricultură, minerit şi energie. El nu crede că România ar putea să profite în primul rând de pe urma succeselor din IT: "este greu de crezut că România va fi capitala IT a lumii, pentru că are multe alte resurse, foarte importante. Dacă Guvernul reuşeşte să sesizeze şi să exploateze acest potențial pentru un viitor nu atât de optimist din punct de vedere economic, România poate deveni una dintre stelele Europei Centrale şi de Est", crede Rogers.
Jim Rogers este co-fondator al fondului de investiţii Quantum, alături de George Soros şi autorul cărţii "A Bull in China Investing Profitably in the World’s Greatest Market".