Secretarul general al NATO a lansat sâmbătă un nou avertisment, într-un interviu acordat televiziunii germane ARD. Astfel, acesta a spus că trebuie să ne pregătim și de „veşti proaste”.

Secretarul general al NATO a lansat un avertisment

Jens Stoltenberg a explicat că războaiele se desfăşoară în faze. În acest context, spune oficialul, Alianța trebuie să se pregătească și pentru „veşti proaste”.

„Războaiele se desfăşoară în faze (…). Trebuie să susţinem Ucraina atât în momentele bune, cât şi în cele proaste. Trebuie să ne pregătim, de asemenea, de veşti proaste”, a declarat Jens Stoltenberg, conform Le Figaro.

Amintim că anunțul a venit în contextul în care aliaţii din Occident ai Kievului dezbat cu privire la muniţie şi la ajutorul financiar. În acest timp, Rusia a anunţat o creştere a volumului forţelor armate ruse.

De asemenea, Vladimir Putin a semnat vineri un decret în vederea creşterii numărului militarilor. Este vorba despre o creștere de aproximativ 170.000, ajungând astfel la un total de 1,3 milioane de oameni.

Jens Stoltenberg spune că au fost obținute victorii mari

Totodată, Jens Stoltenberg a lăudat rezistenţa ucraineană împotriva Flotei ruse la Marea Neagră, în ciuda unor evoluţii slabe pe linia frontului în ultimele luni.

„Sunt victorii mari, chiar dacă nu sunt în măsură să mişte linia frontului”, a spus Stoltenberg.

În schimb, secretarul general a deplâns fragmentarea industriei Apărării Europene.

„Noi nu suntem în măsură să cooperăm pe atât de strâns pe cât ar trebui s-o facem”, a spus el

Astfel, a îndemnat Guvernele să se uite dincolo de interesele naţionale şi să aibă o vedere de ansamblu. Potrivit oficialului, o victorie a lui Vladimir Putin ar fi o tragedie nu doar pentru Ucraina, ci ar reprezenta un pericol pentru tor restul aliaţilor.

„Cu cât susţin mai mult Ucraina, cu atât se termină mai repede războiul”, a mai spus el.

Eşecul contraofensivei ucrainene lansate în iunie a fost recunoscut de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Acesta a recunoscut la începutul lui decembrie că această ofensivă nu a permis „să se atingă rezultatele dorite”.

Un mesaj a venit și din partea comandantului armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujni. Acesta a evocat în noiembrie un „impas”. Amintim că ipoteza unui război lung în Ucraina este evocată tot mai des de către lideri din blocul militar occidental. Simultan, aceștia analizează ipoteza aderării Ucrainei la NATO.