‘Vom continua să folosim energia nucleară’, a declarat premierul într-o conferinţă de presă, adăugând că această folosire va fi însoţită de măsuri de securitate sporite.

‘În primul rând, este necesară o revizuire exhaustivă /a condiţiilor de folosire a energiei nucleare/. Totul trebuie să pornească de acolo’, a adăugat şeful guvernului nipon. Reactoarele oprite pentru revizie vor putea fi repuse în funcţiune de îndată ce vor fi declarate sigure, a precizat el.

Problema unui eventual abandon al energiei nucleare nu este în prezent dezbătută deschis pe scena politică japoneză. Însă Naoto Kan a menţionat că Japonia va trebui de acum înainte să revadă fundamentele politicii sale energetice pe termen lung.

Situată la joncţiunea a patru plăci tectonice, Japonia este lovită de peste 20 la sută dintre cutremurele cele mai violente înregistrate pe Terra. La 11 martie, un seism cu magnitudinea de 9 grade şi un tsunami gigantic au devastat nord-estul arhipelagului şi au făcut peste 25.000 de morţi şi dispăruţi, cea mai gravă dramă de la seismul de la Kobe /centru-vest/ care a luat viaţa a circa 6.400 de persoane în 1995.