Guvernul va injecta într-o primă etapă 2.000 miliarde de yeni /18 miliarde de euro/ sub forma unor obligaţiuni speciale, dar suma finală va fi mult mai mare.

În baza legii votate de Senat după ce-a fost aprobată de deputaţi, operatorul centralei nucleare de la Fukushima Daiichi, Tokyo Electric Power /Tepco/, şi alte companii producătoare de electricitate de origine nucleară vor contribui de asemenea la acest fond de despăgubire a victimelor de la Fukushima.

Accidentul, survenit pe 11 martie, ca urmare a unui tsunami uriaş, a constrâns peste 80.000 de persoane să evacueze împrejurimile pe o rază de 20 km, dar şi din alte zone supuse unor radiaţii foarte puternice.

Catastrofa, cea mai puternică de după cea de la Cernobâl, de acum 25 de ani, a avut, de asemenea, consecinţe dezastruoase pentru agricultură, pescuit şi sectorul turismului.

Legea nu precizează suma pe care o va avea fondul, dar subliniază că Tepco, ale cărui acţiuni au pierdut peste 80 % din valoare, va trebui apoi să ramburseze toate sumele vărsate victimelor de către acest organism.
SURSA: Agerpres