'Nu avem intenţia de a schimba nici fondul şi nici forma Financial Times. Vreau să subliniez că avem deplină încredere în redactorul şef şi direcţia editorială, iar independenţa editorială va rămâne neschimbată', a declarat preşedintele grupului Nikkei, Tsuneo Kita. 

Joi, grupul editorial britanic Pearson a anunţat că a decis să vândă divizia FT Group, care cuprinde în special prestigiosul cotidian Financial Times, către grupul japonez de media Nikkei pentru 844 milioane de lire sterline (1,2 miliarde de euro). Anunţul a dat naştere la semne de întrebare cu privire la strategia Nikkei şi a riscurilor de modificare a liniei editoriale a FT, în special cu privire la atitudinea sa faţă de companiile japoneze. 

Directorul Nikkei, Naotoshi Okada a respins criticile potrivit cărora celebrul cotidian financiar japonez este o 'portavoce' a corporaţiilor nipone, care a ignorat şi apoi minimalizat scandalul de fraudă contabilă de la Olympus Corp, după ce Financial Times a fost cel care a dezvăluit ştirea. 'Cu privire la scandalul Olympus poate că am fost ultimii dar asta nu înseamnă că am adoptat o atitudine rezervată. Nu intenţionăm să obligăm FT să aibă aceiaşi politică editorială ca şi noi. FT îşi face paginile în conformitate cu propria direcţie editorială, noi o facem în funcţie de propria noastră direcţie editorială', a spus Naotoshi Okada. Acesta a mai spus că Nikkei nu are de gând să facă reduceri de personal sau să unească birourile celor două publicaţii, adăugând că Nikkei va investi pentru a sprijini creşterea viitoare a FT. 

Cu toate acestea, atât în presă cânt şi pe reţelele sociale, mai mulţi jurnalişti şi analişti japonezi s-au declarat îngrijoraţi de posibilitatea ca Nikkei să influenţeze articolele FT pentru a le face mai puţin incisive cu riscul de a elimina o analiză externă independentă a economiei şi vieţii politice din Japonia. Aceste temeri au fost amplificate de declaraţiile mai multor miniştrii japonezi care au salutat preluarea Financial Times de către Nikkei. 'Mă bucur că datorită preluării FT sub umbrela Nikkei, informaţiile cu privire la economia japoneză vor putea fi exprimate într-o manieră mai exactă comunităţii internaţionale', a declarat ministrul japonez al relansării economice, Akira Amari.

AGERPRES