Iulian Bulai a dat-o în bară când a fost întrebat ce înseamnă reziliență. Ce a răspuns șeful Comisiei de Cultură

În cadrul emisiunii moderate de Laurențiu Botin, jurnalistul Robert Turcescu l-a rugat pe șeful Comisiei de Cultură din Parlament, deputatul USR-PLUS Iulian Bulai, să definească termenul ”reziliență”. Președintele Comsiei de Cultură spune că, după părerea lui, în loc de ”reziliență” trebuia să fie folosit cuvântul ”recuperare”.

”Eu vă dau o bilă albă dacă înțelegeți că acest titlu nu este unul cu care eu am fost de acord, pentru că, în limba română ar fi sunat mult mai bine Recuperare și Redresare, decât reziliență.

Eu consider că, în momentul de față e bine să gândim ideea de recuperare și redresare, nu termenul tradus din engleză resilience. Este un cuvânt mult mai complicat.

Vă dau o bilă albă pentru că înțelegeți că acest titlu, cu această traducere, nu este unul pe care eu îl susțin.”, a fost replica lui Iulian Bulai.

Ce înseamnă, de fapt, reziliență

În edițiile Dicționarului explicativ al limbii române din anii 1998, 2009 și 20010, reziliență înseamnă mărimea caracteristică pentru comportarea materialelor la solicitările prin șoc, egală cu raportul dintre lucrul mecanic efectuat pentru ruperea la încovoiere, prin șoc, a unei epruvete și valoarea inițială a ariei secțiunii transversale în care s-a produs ruperea respectivă și provine din cuvântul francez résilience.

Dacă ne uităm pe pagina dexonline.ro, este trecut faptul că reziliență poate însemna și capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (emoțional, economic).

Sursa foto: Facebook